Fiskalni savet: Što pre rešavati pitanje neprivatizovanih javnih preduzeća

Po oceni Fiskalnog saveta Srbije postoji potreba za pronalaskom brzog rešenja za neprivatizovana javna preduzeća "Petrohemija", "Resavica", "Ikarbus", "Lasta", "Simpo", MSK, "Jumko", "Tigar" i "Trajal".
Fiskalni savet: Što pre rešavati pitanje neprivatizovanih javnih preduzeća
Foto: 021.rs
U ovim preduzećima zaposleno je oko 15.000 radnika, odnosno oko polovine od ukupnog broja preostalih zaposlenih u neprivatizovanim državnim preduzećima.
 
"Samo 'Resavica' svake godine dobija iz republičkog budžeta subvencije od 4,5 milijardi dinara za plate zaposlenih, što znači da država godišnje subvencioniše svakog zaposlenog u ovom preduzeću sa oko 10.000 evra. Iako se godinama najavljuje rešenje ovog problema i rezervišu budžetska sredstva za fazno zatvaranje nerentabilnih rudnika, konkretnog napretka nema", ukazuje se u izveštaju Fiskalnog saveta.
 
Po oceni Saveta, "Petrohemija" i MSK su imali nešto uspešnije poslovanje prošle godine, ali je veliko pitanje kakvo će ono biti s novim povećanjem cene energenata, odnosno mogu li ga oni izdržati i nastaviti poslovanje bez gubitaka. Upravo zbog toga njihovu sudbinu treba što pre rešavati, a ukoliko se ne nađu zainteresovani kupci, sada kada su tržišni uslovi veoma povoljni, onda bi ona morala da odu u stečaj.
 
Reforme najvećih javnih preduzeća, po oceni Saveta, praktično sprovodi samo "Železnica", a EPS i dalje investira manje od amortizacije što može biti kočnica budućem privrednom rastu.
 
Tri najveća javna preduzeća - EPS, "Železnice" i JP "Srbijagas", imala su različite pristupe sprovođenju potrebnih reformi, a samo su "Železnice" ozbiljno postupile, podeliviši preduzeće na tri nezavisne celine i smanjivši broj zaposlenih sa 17.000 na 11.000. U sledećoj fazi reformi "Železnica" trebalo bi da se pristupi remontu postojeće infrastrukture, poboljšanje naplate i uvođenje profesionalnog menadžmenta, smatraju u Fiskalnom savetu.
  • Direktoric

    29.01.2019 17:38
    Preduzeca
    Sva ta preduzeca posluju sa nesposobnim i uhljebljenim ljudima u drzavnim preduzecima i lokalnim samoupravama. Verovatno su svi clanovi SNS stranke ili drugih stranaka zavisno o lokalu.
    Da li ce se naci neki sposoban covek (koji nije politicar niti clan stranke) koji ce staviti interese
    radnika (rudara) i gradjana ispred svojih vlastitih kako bi uzdigao REMBAS da posluje bez subvencija. Da li takav covek strucnjak uopste postoji u Srbiji?
    Izgleda da imamo nesposobnjakovica na pretek, a oni sposobni i pametni odlaze u inostranstvo
    gde nema politike na poslu.
  • Glasnoslav

    29.01.2019 16:45
    Nesposobnost
    Nesposobni direktori clanovi SNS ne mogu voditi javna drzavna preduzeca bez gubitaka. Korupcija, Nepotizam, Malverzacije za licnu korist opterecuju drzavni budget a narod sve placa i trpi. Trose na veliko a proizvode na malo.
  • penzos

    03.01.2019 18:47
    eps
    cestitke za reformu u eps u, Umesto da naprave vise manjih uspesnih preduzaca napravise grdosiju gde niko nije zainteresovan za bolje poslovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.