Mentora Siniše Malog Kontrola letenja angažovala za posao za koji postoji služba u preduzeću

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) platila je 2.000.000 dinara profesoru FON-a dr Ondreju Jašku, koji je bio mentor na doktoratu ministra finansija Siniše Malog, i njegovim saradnicima za izradu plana sistematizacije zaposlenih te državne kompanije.
Mentora Siniše Malog Kontrola letenja angažovala za posao za koji postoji služba u preduzeću
Foto: Pixabay
Iako SMATSA ima svoju kadrovsku službu koja bi trebalo da obavlja ovakav posao, kako saznaje Danas, rukovodstvo Kontrole letenja odlučilo je da angažuje stručnjaka sa FON-a i još četiri saradnika za izradu nove organizacione šeme zaposlenih u kompaniji i to bez posebnog odobrenja Nadzornog odbora.
 
Na Fakultetu organizacionih nauka Jaško predaje na Katedri za organizaciju poslovnih sistema, što ga svakako čini kvalifikovanim za ovakvu vrstu sistematizacije, ali kontroverze se javljaju zbog zahteva 330 univerzitetskih profesora za etičkim postupkom protiv njega zbog potpisa na doktoratu za koji se sumnja da je plagiran.
 
Iz uprave SMATSA su za Danas potvrdili ovu informaciju, uz tvrdnju da u poslovnoj odluci o angažovanju Jaška nema ničega spornog.
 
"Jaško Ondrej jeste jedan od angažovanih profesora koji su učestvovali u izradi predloga novih akata o organizaciji i sistematizaciji poslova u SMATSA. On je angažovan samo zato što se radi o poslu izuzetne obimnosti i složenosti, koji je efikasno realizovan u vrlo kratkom roku (za nepuna tri meseca u odnosu na oko 18 meseci koliko je taj posao trajao u firmi 2014. godine", navode u ovoj kompaniji.
 
Kažu i da je ovo posao koji je u nadležnosti direktora SMATSA i da, shodno Zakonu o radu i osnivačkom aktu kompanije, to ne zahteva posebno odobrenje Nadzornog odbora, ali da su organi upravljanja upoznati sa radom na novim aktima.
 
Iz SMATSA su naveli i da milionska cena ovog posla nije isplaćena samo profesoru, već je ukupan iznos podeljen između njega i saradnika. 
 
"Naknada za rad profesoru Ondreju Jašku je višestruko niža od navedenog iznosa. Ova cifra se odnosi na celokupan posao i veći broj angažovanih saradnika", tvrde oni, uz navode da za te usluge nije raspisana javna nabavka jer Zakon o javnim nabavkama "izričito propisuje da se isti ne primenjuje na rad van radnog odnosa".
  • Mare

    03.01.2019 18:13
    Treba protresti malo SMATSA-u, izgleda da je to 'napredna' zlatna koka. Koliko vidim, najmanje veze ima sa kontrolom letenja, a najviše sa uzimanjem para.
  • Logi

    03.01.2019 17:36
    ili...ili...
    Ili eksterni ili interni. Ukoliko poslove interne službe obavljaju eksterni saradnici, ta se služba pokazuje kao višak. Ako nije utvrđen višak zaposlenih, onda su višak eksterni saradnici. Ako se poklanja veće poverenje eksternim u odnosu na interne saradnike koji rade u toj oblasti, onda govorimo o lošoj selekciji koja se može ispraviti otkazima zbog nestručnosti. Na kraju, da li je cifra od 2 miliona tržišna, sve i da je izrada sistematizacije podrazumevala i prethodnu analizu procesa? Postoji li tender ili nekakva analiza ponuda? Nedostaje značajniji deo priče u tekstu. Generalno u člancima danas dobijamo samo indicije.
  • Krompjuter

    03.01.2019 13:48
    Pero radi u kontrolju lijeta
    Evo ljudi, to vam je to, ekranizacija onoga sto imamo sad i to pre 20+ godina.
    Nemoj da vas mrzi, uzivacete:
    https://www.youtube.com/watch?v=Lb26yQREKHQ

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.