VIDEO, FOTO: Na hiljade građana ponovo na ulicama Beograda, protesti i u drugim gradovima

Na hiljade građana protestovalo je u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji po peti put, noseći parole "Jedan od pet miliona", "Stop krvavim košuljama", "Počelo je" i pod drugim parolama.
VIDEO, FOTO: Na hiljade građana ponovo na ulicama Beograda, protesti i u drugim gradovima
Foto: Screenshot
Među zahtevima prisutnih je smena glavnog urednika RTS-a Dragana Bujoševića.
 
Protest u Beogradu počeo je u 18 sati obraćanjima glumaca Radoslava Milenkovića i Branislava Trifunovića, a zatim su građani krenuli u šetnju.
 
 
Okupljeni nose srpske zastave, transparente "Počelo je", "Ti brojiš, mi odbrojavamo", duvaju u pištaljke i trube. 
 
Na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde je protest počeo, deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše "Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona".
 
 
Glumac Branislav Trifunović je na početku protesta pročitao pismo upućeno glavnom uredniku RTS-a Draganu Bujoševiću, u kojem ga, između ostalog, poziva da se povuče s tog mesta, jer je, kako kaže, zloupotrebio svoj položaj i poručio mu: "Dragane Bujoševiću, nije srpski ćutati".
 
"Bujoševiću, vreme je da te građani podsete na neke činjenice. Građani koji plaćaju pretplatu za javni servis podsećaju te da si odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti. Građani te podsećaju da si u obavezi da poštuješ pravo građana da znaju istinu, da ne koristiš javni servis u propagandne svrhe, da nemaš pravo da menjaš činjenice i obmanjujes javnost", kazao je Trifunović sa govornice.
 
Glumac Radoslav Rale Milenković je, govoreći na protestu, rekao da okupljeni građani nisu "ni gluplji, ni lenji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kog običnog čoveka u svetu".
 
"Mi smo mi, nismo mi ni gluplji, ni lenji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kog običnog coveka u svetu... I zato imamo pravo da svi mi - ološ, šljam, lenštine i izdajnici, kao i ovo malo finih ljudi među nama, živimo normalno u zemlji u kojoj su zakoni jednaki za sve i u kojoj od svog rada možemo da hranimo svoje porodice", kazao je Milenković.
 
Organizatori su ranije na Fejsbuk stranici "Stop krvavim košuljama" objavili zahteve, među kojima "da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante", "Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom", "Da se grad kiti SMS porukama, a deca leče državnim novcem".
 
Prvi masovni protest održan je večeras u Kragujevcu. Protest "Budi jedan od pet miliona - Kragujevac" završen je večeras oko 19 časova na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, a sledeće okupljanje najavljeno je za subotu 12. januar.
 
 
Okupljeni su duvali u pištaljke i trube, a transparenata nije bilo.
 
Protest je organizovan u znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom "Jedan od pet miliona".
 
Nekoliko desetina građana okupilo se večeras i u Novom Sadu, ali ne u organizaciji inicijative "Jedan od pet miliona". Građane je na protest pozvala desničarska organizacija "Narodna inicijativa", pod parolom "Resetujmo Srbiju". Okupljanje je bilo na Trgu republike, a prisutni su šetali do Trga slobode. Tokom šetnje su istaknuti i uvredljivi transparenti koji se nisu pojavili na početku okupljanja: "Peder i lezbejka izdaju Kosovo".
 
U Nišu se okupilo nekoliko stotina građana, na poziv lokalnog lekara Saše Živića. 
 
Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.
 
Zahtevi su prošireni - traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.
 
Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prvog protesta u Beogradu 8. decembra rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane, ali da neće da podleže pritiscima opozicije.
  • Darko

    13.01.2019 11:03
    Sremac
    Voleo bih da vidim predlog od tih koji organizuju proteste za koga novig da glasam a da nije vec bio u politici i debelo napunio dzepove..pokažite mi jednog od tih što se udaraju u prsa koji je pošten i odgovoran..Sve su to milioneri i manipulatori..Ovi od pre su ojadili narod i državu do gole kože sve su prodali i istopili što se istopiti može i šta se desilo..ništa..ovi sad nastavljaju da se bogate i manipulišu al dosta manje jer i nema više šta..al kad su tako dobri i pošteni što nepohapse one koji su pljačkali pre nih..nema šanse vrana vrani oči nevadi..
    Usvakom slučaju mislim da je sve ovo sa protestima korišćenje naroda u sopstvene svrhe pojedinaca i evo sutra da dodju na vlast sve te što su protestvovali nece ni poznavati a njih par opet pune dzepove..Mislim da su ovi Vucićevi sto puta više uradili od Đilasovih, Borkovih, Dinkičevih i ostalih koji su došli kao postanari a otišli kao multimilioneri..Toliko.
  • ggg

    08.01.2019 10:44
    sve je to lepo, pitanje je za koga glasati- svi su oni isti- pred kamerama se svađaju da ispadne da su njveći neprijatelji a ovamo idu zajedno na letovanja, posećuju se po slavama i praznicima- kućni prijatelji- ja lično imam problem ZA KOGA GLASATI?
  • Goxns

    07.01.2019 18:52
    Hm
    Sjasi kurta da uzjasi murta. I tako u krug a ti narode ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.