Počinje sa radom softver za prijavu sezonaca

Softver za prijavu sezonskih radnika počeće danas da radi, najavljeno je ranije za Tanjug u NALED-u.
Počinje sa radom softver za prijavu sezonaca
Foto: Pixabay
Elektronski sistem za prijavu sezonaca prvo će "otvoriti vrata" za prijavljivanje radnika u poljoprivredi, a ukoliko ceo sistem bude funkcionisao primenjivaće se i na one u sektoru turizma i građevinarstva.
 
"Od januara kreće elektronski sistem za prijavu radnika, a kroz dalje sprovođenje ovog programa biće omogućen elektronski sistem i za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, što će omogućiti da se 400 hiljada gazdinstava brže i jednostavnije upišu u registar, izmene svoje podatke ili se prijave za državne subvencije", rekla je ranije za Tanjug izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.
 
Pored 80.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, kojima će poslodavac morati da uplaćuje poreze i doprinose, korist će imati i država. Država očekuje da uveća budžetske prihode na ovaj način za 15 miliona evra.
 
Osim punije kase, na taj način nadležni pokušavaju da smanje sivu zonu u poljoprivredi gde je oko 95 odsto radnika "na crno".
 
Kako je predviđeno zakonom, poslodavci će imati obavezu da prijavljuju i odjavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi i to prvog dana angažovanja, a najkasnije do 10 časova pre podne.
 
Zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, odnosno najviše 120 radnih dana godišnje.
 
Radno vreme sezonskog radnika ne sme biti duže od 12 časova dnevno, a oni koji budu radili osam časova dnevno ili duže, imaće pravo na odmor u toku dana u trajanju od najmanje 30 minuta.
 
Poslodavci u Srbiji na sezonskim poslovima najviše angažuju radnike za rad u hladnjačama, berače voća i povrća, pomoćne radnike u građevinarstvu, konobare, šankere...
  • Pićuka

    07.01.2019 10:27
    Kakvo istraživanje su sproveli ovi iz NALED-a? Koliko poljoprivrednika koristi računar i imaju internet?
  • /

    07.01.2019 10:11
    /
    @Tasa 1951
    ostace ovi indoktrinirani talibanski softverasi
    kojima odgovara da rade u sredini sa manjim zivotnim standardom
    vodjenim parolom: evri u dzepu a usta puna cirilice i rusije
  • Tasa 1951

    07.01.2019 09:37
    Samo bežanija odavde deco
    Da da vratice se iz Nemacke i Austrije sezonci iz Srbije da rade za 1 euro po satu u Srbiji.Klasicno pranje para na kumovske firme za softver i one koji ce"da rade sa softverom" a sve te "umotvorine" placacemo mi..Oni u kancelariji sa najnovijim modelom klima uredjaja od 150 hiljada dinara za platu od 60 hiljada a radnik na njivi za 1200 dinara/10 eura dnevnice za 8-10 sati rada,od jutra do mraka,bez prevoza,bez placenog obroka.

    Kaze gospodja iz okoline Novoga Sada koja se bavi angazovanjem sezonaca kojih jednostavno vise nema ni za lek."za 100 eura mozes da podmitis bilo kog inspektora rada da napise zapisnik da je sve u redu koliko god radnika na crno uocio i da ga odvedes na veceru u nekom boljem restoranu i to je to."

    Realno ispod 50 eura dnevnice to se ne isplati raditi.Bilo sta u vezi poljoprivrede u Srbiji.Komsija prodavac u poljoprivrednoj apoteci kaze da je to tolika kolicina insekticida i pesticida koje paori kupuju iz poljo apoteka i stavljaju na usevima,njivama i vocnjacima da je pitanje kako se dosada niko nije razboleo.Vecina i koja se razboli to ne prijavljuje jer i nema kome i lekari i epidemiolozi i toksikolozi otisli van Srbije nesto malo ostalo u NS-u i to je to za ovu godinu.Za sledecu cemo videti kada i ti "Softverasi" odu iz Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.