Nova žrtva smrzavanja, vanredno u Lučanima, zavejana sela kod Ivanjice

U selu Izumno kod Vranjske Banje pronađeno je beživotno telo 55-ogodišnjeg muškarca iz tog sela, a prema nezvaničnim informacijama, preminuo je od posledica smrzavanja.
Nova žrtva smrzavanja, vanredno u Lučanima, zavejana sela kod Ivanjice
Foto: Screenshot
Posle obavljenog uviđaja, utvrđeno je da nije bilo znakova nasilne smrti.
 
Muškarac je živeo sam u selu koje se nalazi u brdima iznad Vranjske Banje.
 
Vanredna situacija u Lučanima
 
U opštini Lučane proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji zbog snega koje neprestano pada skoro 24 sata, saopštio je Štab za vanredne situacije te opštine.
 
Teška situacija je u planinskim delovima. U rubnim delovima opštine snežni nanosi dostigli su visinu od dva metra, a mnogi putevi potpuno su neprohodni.
 
"Sva mehanizacija javnih preduzeća je trenutno na terenu sa zadatkom da se neprestano od snega raščišćavaju svi opštinski putevi prvog i drugog prioriteta", navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije. Od Republičkog štaba traži se pomoć u nafti i gorivu neophodnom za raščišćavanja puteva.
 
Juče je vanredna situacija uvedena u opštini Nova Varoš, jer je u selima te opštine oko 5.000 stanovnika odsečeno od sveta zbog snega koji pada sedam dana.
 
Zavejana sela kod Ivanjice
 
Crveni krst Ivanjice počeo je raspodelu paketa hrane i higijene, tople obuće i odeće i ćebadi za ugroženo stanovništvo koje je pogodjeno obimnim snežnim padavinama, rečeno je u opštinskoj upravi. U koordinaciji sa Hitnom službom, Crveni krst će distribuirati lekove na terenu za hronične bolesnike.
 
Lokalna samouprava Ivanjice dala je Crvenom krstu na raspolaganje motorne sanke, jer do većine sela i zaseoka nije moguće doći vozilima.
 
Više od deset sela u okolini Ivanjice zavejano je i većina seoskih puteva je neprohodna. Na planinskom području Ivanjice visina snega je oko pola metra, a najugroženija su sela na obroncima planina Javor i Golija.
 
U nekim selima dolazi i do povremenih prekida u napajanju električnom energijom.
 
Zbog zaglavljenog autobusa put blokiran 24 sata
 
Već 24 sata u selu Džigolj na putu Prokuplje - Ribarska banja zaglavljen je autobus "Niš ekspresa" zbog čega je na toj relaciji saobraćaj u prekidu.
 
O tome je obaveštena i policija, a predstavnici "Niš ekspresa" su dolazili i pokušali da pomere autobus, ali nisu uspeli.
 
Prema pisanju sajta Prokuplje na dlanu, zbog te situacije mnogi meštani ne mogu da stignu do kuća.
  • Darko

    10.01.2019 22:01
    Izbori
    Gde je onaj silni narod sto je skoro bio u Lucanima? Sad isti ti neka dodju nazad sa lopatama i pomognu (zahvale se) narodu koji je za njih glasao
  • Zora

    10.01.2019 21:13
    Mili moj Boze!
    Mili moj Boze, dotakli smo ne dno, vec glib (sloj ispo dna).

    Ako padaju kise, odmah krecu poplave I klizista. Ako padne sneg, nema se goriva, mehanizacija stara ili se nema rezervnih delova. Ako je lepo vreme, onda su vidljive rupe na putevima,koje mogu izazvati karambol na kolima ili udes.

    Ako duva vetar, ili used tezine snega, kablovi sa bandera budu pokidani, danima se ceka a nekad I po pola godine, da dodju ekipe I otklone kvar.

    I tako bih mogla da nabrajam dugo, dugo. Institucije u vodjenju zemlje godinama ne race. Nemaju strucan kadar da ih organizuje I vodi.

    Zao mi je svih nas na sta smo spali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija