Tanjug: Neće biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

U 2019. godini, kako kažu u Vladi Srbije za Tanjug, neće biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i trenutno se sa MMF-om ne radi na novom modelu zapošljavanja, dok ekonomisti smatraju da je došlo vreme da se ta zabrana ukine.
Tanjug: Neće biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru
Foto: Pixabay
Nakon više od pet godina od uvođenja privremene mere zapošljavanja u javnom sektoru uštedeo se novac, smanjen je višak radnika u pojedinim sektorima države, ali je s druge strane ta mera dovela do nedostatka kadrova u određenim sektorima države, pa je rad pojedinih institucija značajno otežan, poručuju iz Fiskalnog saveta i Ekonomskog instituta u Beogradu.
 
"Zabrana zapošljavanja je mera koja je trebalo da bude privremenog karaktera i da obezbedi kontrolu i masu plata koja se isplaćuje u javnom sektoru. Međutim, ta privremena mera traje već šest godina i krajnje je vreme da se napusti, pošto je već dovela do toga da u pojedinim važnim delovima državnog sektora imamo manjak zaposlenih", ocenjuje član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.
 
Kaže da ta mera nije pravi način za kontrolu broja zaposlenih, već je umesto nje potrebna odgovorna, ozbiljna i analitična sistematizacija radnih mesta.
 
"Videti koliko ljudi zaista treba da radi u svakom državnom organu i onda se prema tome upravljati. Negde i dalje imamo previše zaposlenih, dok negde ima premalo. Nije dobro da postoje takve disproporcije i disbalansi", navodi Vučković.
 
Direktor za naučno-istraživačke projekte Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić kaže da mu se čini da su se stekli uslovi da se vladina mera makar preispita.
 
"Za period važenja ove zabrane, više od pet godina, napravljene su s jedne strane velike uštede, a s druge strane redukovan je broj zaposlenih. To je, na neki način, osim izazivanja povoljnijeg troškovnog efekta u mnogim segmentima javnog sektora, verovatno doprinelo do pada kvaliteta samih usluga", navodi Nikolić.
 
On objašnjava da postoji evidentna nesrazmera broja zaposlenih u državnim institucijama i da se problem mora rešiti, ali ne na uštrb kvaliteta.
 
"Blic" je ranije danas objavio da Vlada Srbije planira da ukine zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, a da istovremeno uvede mehanizam kojim će strogo kontrolisati zapošljavanje po ministarstvima, školama, državnim institucijama, opštinama i drugo. Pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade, list je objavio da Vlada Srbije i MMF rade na novom mehanizmu zapošljavanja koji će morati da poštuje svaka služba i institucija u javnom sektoru, a koji će zameniti postojeći Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih.
  • Zaklina

    19.01.2020 23:35
    U vojnoj bolnici na vma ih ima 350 na pp koji rade i vikende i praznike. A ima slobodnih mesta barem jos toliko. Plus plate kasne i po tri meseca. Nije ni cudno sto svi idemo u nemacku
  • Dragoslav

    16.01.2019 15:28
    komentar
    Umrecu a nikada necu dobiti u ovoj jebenoj zemlji Srbiji resenje na neodredjeno vreme,iskoriscavaju te samo da juris za njih i da glasas a posle normalno stalno te drze u neizvesnosti,kod drugih ta mera nije postojala,i to na pp ugovor i to je izmisljeno sa namerom,to je diskriminatorski ugovor prema onima koji su stalno zaposljeni.Majstori 3 meseca je probni rad,odgovaras ostajes da radis jer mi trebas,los si radnik,ne vredis nicemu,a pri tom si lopuzdara,pali kuci brate,a ne 2 god,na odredjeno pa kad prodju te dve onda na PP i tako u krug,pa to je strasno,u stvari u zemlji Serbiji nije vise nista strasno,sada se gospodo zapitajte zasto vam se mozgovi odlise i pobegose na Zapad,boze boze gde bi nam bio kraj da smo bili pod Hitlerom,imali bi svi Evrice i svi bi radili.
  • ggg

    11.01.2019 14:21
    da ne zapošljava se stručni kadar nego razni manekeni, frizeri, pekari a stručnih nigde, a ako i uzmu nekog stručnog taj je preko agencije pa ni ne može da radi kako treba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija