U Srbiji minus, na Islandu i Skandinaviji proleće

Istog dana dok su se Srbi smrzavali na minusu, građani na istoku Islanda uživali na prolećnih 18 stepeni Celzijusovih.
U Srbiji minus, na Islandu i Skandinaviji proleće
Foto: 021.rs
Kako kažu meteorolozi, Island je za 17 stepeni bio topliji od Beograda, gde je bilo oko 0, ali i za više od ostalih krajeva Srbije, za 10 stepeni topliji od Kipra, ali i Egipta, Iraka, Izraela i mnogih drugih mesta u suptropskim predelima.
 
Na Islandu je već danima 15 stepeni
 
Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weather2Umbrella", potvrđujući to za Blic kaže da je već danima temepratura na Islandu dostiže i prelazi 15 stepeni na severu te zemlje.
 
"Tamo je bilo 18 stepeni, najtoplije mesto u Evropi što je potpuno nezamislivo. Toliko visoka temepratura nezamisliva je za Island i tokom letnjih meseci jer se ta ostrvska zemlja nalazi u subpolarnom području", kaže taj meteorolog.
 
Objašnjavajući šta se to okrenulo nagalavačke ovih dana, Đurić ističe da je za sve "kriv" snažan anticiklon, koji se nalazi iznad zapadnog dela Evrope.
 
Anticiklon je bedem
 
"U pitanju je polje visokog vazdušnog pritiska. Anticiklon kao bedem sprečava da topli vazduh sa Antlantika prodire u Evropu, sa severa ka jugu, već se diže na sever Evrope, donoseći tako delovima Islanda, Skandinavije i Grenlanda temeprature više za 10 do 15 stepeni, a debeli minus nama", kaže on i dodaje da je ovih dana vrlo interesantna situacija daje daleki sever Evrope topliji od predela na jugu, u Srbiji, Mediteranu i severu Afrike.
 
Na severu Alpa sneg, na jugu ništa
 
Kako Đorđe Đurić navodi, nije samo zanimljivo na Islandu, već i na Alpima.
 
"Severna strana Alpa zatrpana je snegom visine preko metar, dok je južna "suva". Tako, južni delovi Nemačke i zapad Austrije imaju i po metar snega, dok na severu Italije nema snega. Alpi su se postavili kao barijera između ove zanimljive klimatske priče", navodi on.
 
Prognoza sa Srbiju
 
Vreme u Srbiji ostaće bez bitnije promene, kaže taj meteorolog.
 
"U petak se očekuje povremen sneg u Srbiji, na sveru će biti suvo. Temeperature vazduha kretaće se od - 2 do 2. Jutarnja od - 6 do 0. Za vikend više neće biti snega, a od nedelje sledi blago otopljenje, kada će temeprature biti malo iznad nule u plus, a potom uobičajeno vreme za ovo doba godine", prognozira on.
  • Tesla

    11.01.2019 18:50
    Harp
    Tesla je izumeo harp da bi u ruralnim, planiskim, krsevitim kao i susnim delovima zemljine kugle padala kisa i da svi stanovnici sveta imaju mogucnosti da se bave poljoprivredom i da nema gladnih i zednih. Njega novac nije zanimao... A kad su Harp poceli da koriste zli ljudi kao i exploziv koji je izmislio Nobel desava se drasticna promena klime i ratovi*(exploziv), elementarne nepogode, katastrofe... itd. Sve to da bi neko jako mocan zaradio jos vise i vise...
  • bum bam

    11.01.2019 15:35
    U Srbiji je minus u bilo kom pogledu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija