Od prodaje zaplenjene robe u budžet uplaćeno 2,5 miliona evra za tri godine

Uprava carina Srbije je u poslednje tri godine u republički budžet od prodaje zaplenjene robe uplatila više od 2,5 miliona evra, a samo u 2018. više od 70,6 miliona dinara.
Od prodaje zaplenjene robe u budžet uplaćeno 2,5 miliona evra za tri godine
Foto: 021.rs
Prošle godine je održano 106 javnih licitacija, od kojih se 49 odnosi na prodaju zaplenjenih vozila, a 57 na ostalu carinsku robu.  
 
U Upravi carine očekuju da će trend rasta prihoda od javnih prodaja da se nastavi jer je u planu da se ove godine uvede softvera za licitiranje putem interneta kojim će većem broju ljudi biti omogućeno da učestvuje u javnim licitacijama.  
 
Građani su na javnim licitacijama zaplenjene robe najviše zainteresovani za kupovinu putničkih automobilia, a najveći prihod se ostvaruje prodajom plemenitih metala. Među zaplenjenin stvarima najviše je tekstilne robe, garderobe i obuće.  
 
Sva trajno oduzeta roba može da bude na javnoj prodaji, osim one koja se zbog zdravstvenih ili bezbednosnih razloga uništava pod carinskim nadzorom, kao što su narkotici, duvanske preradjevine bez akciznih markica ili falsifikovana roba.  
U 2018. je zbog povrede prava intelektualne svojine zadržano oko 500.000 komada uglavnom tekstilne robe, obuće, parfema i autodelova. Organizovana su 32 uništenja falsifikovane robe, kada je uništeno oko 765.000 komada razne robe, ukupne težine više od osam tona.  
 
Uprava carina podsetila je da prethodne godine povećano krijumčarenje nafte i da je oduzeto više od 250 tona tog energenta, što je osam puta više nego 2017.  
 
Carinici su zbog deviznih prekršaja prošle godine zadržali oko tri miliona deviza, a u budžet Srbije se u poslednje četiri godine slilo 16,5 miliona zaplenjenih neprijavljenih evra.  
 
U prošloj godini je oduzeto 280 kilograma raznih droga, a najviše marihuane, oko 14 kilograma zlata, više od milion cigareta i 1,4 tone rezanog duvana.  
 
U Upravi carina ističu da petu godinu zaredom postižu izvanredne rezultate kada je reč o naplati dažbina.  
 
"U republički budžet je u 2018. godini uplaćeno preko 572 milijarde dinara (4,8 milijarde evra), što je 479 miliona evra više nego 2017. Efikasnom naplatom carinska služba je obezbedila čak 49 odsto sredstava kojim raspolaže državni budžet", rečeno je agenciji Beta u Upravi carina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.