LSV: Pitati Putina šta je Srbija dobila prodajom NIS-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od predstavnika vlasti Srbije da, prilikom predstojeće posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, pokrenu pitanje revizije međudržavnog sporazuma kojim je Srbija ruskom partneru prodala Naftnu industriju Srbija (NIS) i pitaju šta je naša zemlja dobila od tog sporazuma.
LSV: Pitati Putina šta je Srbija dobila prodajom NIS-a
Foto: 021
"Energetski sporazum između Srbije i Ruske Federacije ima katastrofalne posledice po našu državu i njene građane. Naftna industrija Srbije je prodata uz obećanje da će Srbija zaraditi od izgradnje Južnog toka. Ruska Federacija je pre četiri godine odustala od Južnog toka, a Srbija je ostala bez nacionalne naftne kompanije, naftnih i gasnih rezervi, geotermalnih izvora, imovine NIS-a i bez tri milijarde dinara koje je uložila u zajedničku firmu formiranu zbog izgradnje Južnog toka", navodi LSV, uz opasku da su pre jedanaest godina  najavljene "blagodeti sporazuma koje će osetiti svaki građanin u Srbiji", ali da su te blagodeti osetili samo ruski partneri, "koji su za svega 400 miliona evra došli do najvećeg bogatstva koje naša država podeduje".
 
Kako ligaši dalje navode, ruskom partneru je, čak, omogućeno da državi ne plaća zakonsku rudnu rentu u iznosu od sedam odsto, kako propisuje Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, već svega tri odsto.
 
"Na taj način se dramatično zanemaruju intereresi građana vojvođanskih mesta u kojima se nalaze nalazišta nafte i gasa, te postrojenja NIS-a. Mokrin, Kikinda, Elemir, Jermenovci, Turija ili Janošik svakodnevno se suočavaju sa problemom niske rudne rente. Uništava se infrastruktura, a saniranja izostaju", kažu ligaši i zaključuju da je potrebno redefinisanje Energetskog sporazuma.
 
Podsetimo, Vladimir Putin posetiće Srbiju 17. januara. Detaljnije o ovoj poseti možete čitati OVDE.
  • dijasporac

    16.01.2019 22:20
    @NIS Vojvodini
    NIS je nastao od nekoliko firmi, Naftagasa, rafinerija u Pancevu i u Novom Sadu i beogradskog Jugopetrola, sve ostale firme koje su usle u sastav NIS-a su daleko manje od pobrojanih.

    Pri tome je rafinerija u Pancevu jos 1974 ustavnim promenama oteta Jugopetrolu koji je osnivac te rafinerije a za izgradnju se zaduzivala republika Srbija a ne pokrajina Vojvodina, sem rafinerije i veci broj benzinskih pumpi na teritoriji Banata i Srema je po politickoj odluci presao u vlasnistvo NAP-a (Naftagas prometa). Kao slag na tortu je Naftagas otet gradu Zrenjaninu i sediste premesteno u Novi Sad.

    A sta je Srbija dobila prodajim NIS-a? Dobila je stabilniju i pouzdanijju firmu kad vec rukovodstva koje su postavljali politicari nisu znali da organizuju tu firmu. A gradjani su dobili noramalnijeg i pouzdanijeg snadevaca, prodavca koji mu nece krasti na kolicinama prodatog goriva, koji mu nece krstiti gorivo vodom, dobili su ljubaznog prodavca a ne nekog nadrndanog tatinog sina itd. Malo li je?
  • mile isakov

    16.01.2019 11:37
    kvaka 22
    Čanak namešta zicer Vučiću, koji će odgovoriti da su NIS poklonili petooktobarski revolucionari, a malo će i SPS dodatno da utiša. Za uzvrat će Č bez BČ da dobije neke prinadležnosti.
  • sto pitaju kad znaju

    15.01.2019 20:07
    ovde ne zna niko odgovor ? nema rekla kazala postoji ugovor i ili se postuje ili ne. od price nema nista.Nazad ne moze.
    neka pitaju nato da li smo pod okupacijom .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija