Koliko je (ne)moguće dokazati lekarsku grešku?

Ako sve ide kako bi trebalo, lekarska greška se može sudski dokazati za pet godina, mada se nekim razumnim rokom smatra period od tri do pet godina.
Koliko je (ne)moguće dokazati lekarsku grešku?
Foto: Pixabay
Često, umesto lekara, bude tužena bolica ili medicinska ustanova u kojoj lekar radi, jer se šteta na taj način lakše naplati, piše "Politika".
 
Osuđujućih presuda ima poprilično, one najteže budu "nadoknađene" s petsto hiljada dinara do milion, ali se o njima ne govori mnogo, mada bi trebalo, smatra dr Jelena Simić, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta "Union".
 
Simić se specijalizovala da proučava s pravne strane njihove greške, na toj temi je i doktorirala, a nedavno je objavila i knjigu u kojoj je sabrala višegodišnja saznanja i podatke, uporedila Srbiju i svet, ali i napisala mnoštvo korisnih saveta za one koji bi da svoja loša iskustva u lečenju pretvore u kaznu i opomenu za lekare. 
 
Parnice za nadoknadu štete su, prema rečima Simićeve, mnogo efikasnije, ali greške su nešto što se svuda sakriva i "stavlja pod tepih". Neželjeni efekti lečenja, drugo ime za lekarske greške, nisu podaci koje u Ministarstvu zdravlja revnosno prikupljaju i vode.
 
Dr Jelena Simić je od njih za svoja ažuriranja i praćenje stanja dobila najsvežije podatke za 2014. godinu. U proseku tih grešaka bude od dve do tri hiljade godišnje u Srbiji, napominje dr Simić za Politiku, ali pokrenutih postupaka bude svega petsto.
 
"Novčane kazne i parnice ni lekarima ne padaju lako, ali shvatila sam da im najteže bude kada im se ime objavi u 'Glasniku' Lekarske komore Srbije posle presude da nisu dobro radili. Sujetni su i bruka pukne među kolegama", napominje dr Simić.
 
Medicinsko pravo je posebna grana prava koja je kod nas tek počela da se izučava zahvaljujući profesoru Jakovu Radišiću, koji se tim temama bavio i pisao sredinom osamdesetih godina. 
 
"Lekar može da odgovara na četiri načina. Prekršajno, kada se novčano kažnjava jer je recimo bio neljubazan ili u bolnici nije obezbedio neke neophodne uslove. Potom disciplinski - pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, može da snosi građansku odgovornost za naknadu štete i da bude krivično gonjen. Sva ta četiri postupka se mogu i istovremeno voditi. Jedna odgovornost ne isključuje drugu. I šta rade advokati? Njima je najlakše da idu na krivičnu odgovornost jer onda tužilac i tužilaštvo tokom istražnih radnji prikupljaju dokaze, što je jeftinije nego da se samoinicijativno kreće u parnicu za naknadu štete. Onda pacijent sam plaća veštaka, oko 30.000 dinara u proseku, već u startu mora da ima sve dokaze, što takođe puno košta. Kad to sve odradi tužilac i zaključi da nema krivične odgovornosti, advokat sve dobijeno preuzme i nastavi postupak za naknadu štete", opisuje pravnica suštinu primene u praksi. 
 
To je taktika većine advokata, mada se Simićevoj čini da se neopravdano zanemaruje postupak za dokazivanje disciplinske odgovornosti lekara. 
 
"Otkako je kod nas usvojen Zakon o zaštiti prava pacijenata, više se govori o statusu ljudi koji se leče i od 2000. godine se povećava broj parnica protiv lekara. Vode se uglavnom dve vrste sporova - jedna zbog lekarskih grešaka, odnosno nesavesnog lečenja, a druga je zbog neadekvatno pruženje informacije. Kada idemo na različita savetovanja, oni uzvraćaju da nemaju vremena da detaljno objašnjavaju starijim ljudima medicinske stvari jer oni čestone razumeju šta im se govori, dok pred ordinacijom pri dnu strane svog izveštaja da je pacijent obavešten o dijagnozi i terapiji i misle da su se time pokrili", navodi sagovornica Politike.
  • Miki

    18.07.2020 13:04
    Greske lekara
    Meni su uradili pogresno operaciju.sreca pa sam odmah posle nekoliko dana otisao na magn.rez.pa su ustanovili da dekompresija nije uradjena.toliko su povezani da cu pametno da dokazem ali sam u teskom stanju.u otpusnoj listi se pokrili dobro.sve cu da iznesem u javnost uskoro ali mi treba hitna operacija istog problema koji nije resen.katastrofa sta se radi covek se smatra kao zivotinja.samo da resim problem ako budem mogao sve cu da razotkrijem uz jake dokaze.cuvajte se idite kod strucnih doktora da ne zavrsite ko ja
  • pravi opalim te g...

    15.01.2019 09:16
    Doco, upravo je gomila doktora izasla iz Scenaria. U vreme kada treba da su sa pacijentima. Pauza? Kada pre? Umoreni od posla od sat vremena?
  • tuzno

    15.01.2019 08:34
    Kad udjem u ordinaciju lekar me gleda kao da sam mu poubijao celu familiju .
    Primetio sam da dosta lekara bilduje ne bi li delovali jos grozomornije .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.