Srednjoškolci od ove godine uče o vojsci i odbrani zemlje

Učenici srednjih škola će od ove godine imati i predavanja o odbrani.
Srednjoškolci od ove godine uče o vojsci i odbrani zemlje
Foto: 021.rs
Uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane, vojna obaveza, oblici neoružanog otpora i civilna zaštita, neke su od tema o kojima će đaci završnih razreda učiti tokom drugog polugodišta, piše Danas. 
 
Uvođenje ovih sadržaja u škole iniciralo je Ministarstvo odbrane, navodeći da "odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi srednjoškolce definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja".
 
"Ova inicijativa ima za cilj da se stvore uslovi da učenici završnih razreda srednjih škola steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, da se upoznaju sa svojim pravima i obavezama, kao i da razviju svest o potrebi odbrane zemlje i značaju negovanja patriotskih osećanja", navodi se u dopisu koji je Ministarstvo prosvete uputilo školama.
 
Neće biti uveden novi predmet, već će se o ovome govoriti na časovima odeljenskog starešine. Na četiri časa biće obrađeno 11 tema o kojima će govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane. Nije predviđena praktična obuka.
 
Vladimir Cvetković, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu, pozdravlja ovo kao "prvi korak u uvođenju bezbednosne kulture u obrazovni sistem", za šta se taj fakultet godinama zalaže. 
 
On za Danas navodi da se u Evropi dešava suprotan proces od onog krajem '90-ih, kada je došlo do ukidanja obaveznog služenja vojnog roka i formiranja profesionalne vojske u velikom broju zemalja EU. Podseća da je obavezno služenje vojnog roka vraćeno u Danskoj i Švedskoj, a da su to najavile Nemačka i Francuska. 
 
Na pitanje da li bi, ako se ovo može smatrati prvim korakom u uvođenju bezbednosne kulture, bilo primerenije da đaci uče o zaštiti od elementarnih nepogoda ili droge, umesto da se govori o taktičko-tehničkim zborovima i promoviše vojska, Cvetković odogovara da u našem sistemu još nemamo jasno utvrđene nadležnosti, pa Civilna zaštita spada u nadležnost i Ministarstva odbrane i MUP-a i lokalne samouprave.
 
"U takvim okolnostima, kada ne postoje sistemska rešenja, logično je da svako ministarstvo vuče na svoju stranu i gura svoje teme. Samo koordinacijom ministarstava i stručne javnosti ovo pitanje može da se reši kvalitetno", smatra Cvetković.
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je pozitivno da se "održi nekoliko časova o vojnoj tematici i da đaci posete neku jedinicu".
 
"Ne radi se o pokušaju uvođenja predmeta o odbrani kakav je nekada postojao, već o informativnim predavanjima. Odbrana zemlje je tema koja je u školstvu u najrazvijenijim demokratskim državama i niko to tamo ne vidi kao pokušaj militarizacije. U školama se tamo aktivno radi na propagandi profesionalne službe. Na primer, u SAD u svim školama su angažovani podoficiri zaduženi za vrbovanje kandidata za vojnu službu. U Srbiji smo ostali u raskoraku između činjenice da imamo profesionalnu vojsku i potpunog zanemarivanja potrebe da se obezbedi mehanizam za motivisanje kandidata. Jedna od tih aktivnosti je prisustvo vojske u školama", kaže Radić.
  • Komifo

    17.01.2019 08:24
    @Goca

    U specijalnom si ratu zato što imaš specijalne potrebe.
  • Goca

    17.01.2019 02:57
    To je prava stvar
    Najzad da cujem nesto pametno. Zensko sam, ali sam uzivala informisuci se i uceci o odbrani dok sam isla u svoje vreme u srednju skolu, a i na fakultet. To mi je bio jedan od omiljenih predmeta. Nadam se da ce djaci imati prilike da nauce i o specijalnom ratu u kome smo mi neprestano, i u situacijama u kojima ne bismo ni pretpostavili.
  • Dolma

    16.01.2019 10:44
    @Sramotna "država"
    Žuti botu idi sada da podigneš svoj "mukom zasluženi" podriguša sendvič

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija