Kako se zaštititi od krađe novca sa bankomata

U Srbiji je sve više prevaranata iz Bugarske, verziranih za krađe novca sa bankomata, prenosi RTS.
 Kako se zaštititi od krađe novca sa bankomata
Foto: 021.rs
Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac, međutim, tvrdi da je bankarska industrija u tehnološkom smislu korak ispred prevaranata i da su bankomati novije generacije zaštićeni od krađa uz pomoć takozvane "libanske klopke".
 
Bugarski državljanin uhvaćen je prošle nedelje na graničnom prelazu Gradina, kada je u Srbiju pokušao da unese tzv. "libansku klopku", koja prevarantima služi za zloupotrebu platnih kartica. To je samo jedna u nizu prevara i sve češćih krađi novca sa bankomata.
 
Uzelac korisnicima kartica savetuje da, pre svega, prate stanje na svom računu, jer svaka sumnjiva transakcija može da signalizira da su žrtve prevare.
 
Treba i da provere bankomat sa kojeg podižu novac jer je pomenutu "libansku klopku" moguće uočiti.
 
"Uređaj liči na parče plastike koje je zakačeno na ulaz za kartice", objašnjava Uzelac.
 
Građanima savetuje da uz sebe uvek imaju broj telefona putem kojeg mogu da zatraže blokadu kartice, ukoliko primete neku sumnjivu transakciju. Treba izbegavati i podizanje novca sa bankomata starije generacije, koji nisu osvetljeni ni pod video-nadzorom, pa su najčešća meta prevaranata.
 
Uzelac tvrdi da su "libanske kolopke" zastarela prevarantska tehnologija.
 
"Bankomati su osavremenjeni i bankarska industrija ide korak ispred prevaranata, kada je tehnologija u pitanju. Najveći izazov za prevarante je kako da uzmu novac, a da ne ostave trag", ukazuje Uzelac.
 
Savet svima jeste da novac podižu isključivo sa bankomata ovlašćenih banaka i ukoliko primete neke nepravilnosti, da se odmah jave nadležnima.
  • Boskic

    16.01.2019 07:23
    Vi se gospodo lepo zaposlite u Stylos group pa ovakvih problema nikada necete imati posto plata kasni mesecima,tako da su kartice sigurne:):):):):).....Gazda stiti svoje radnike:)
  • Serb le Target

    16.01.2019 07:02
    Laku ću ja za Bugare...
    Da... libanska. Lako ću ja za bankomat.
    Jednom mesečno podižem i to sve, pa ako mu nešto ostane neka se igra.
    Ali, kako se zaštititi od krađe novca.... od strane države?
    Svakog proleća država za tu godinu smišlja koji namet da poveća i kako da ošiša građane,
    kao da to nisu njeni građani već ovce.
    Očekujem pojavu taksi za prelazak mosta ili vazdušarina po prijavljenom stanaru.
  • Nemam više ime

    16.01.2019 00:09
    Pa vi sad rasvetom zovite bugarske turiste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.