Putin uoči posete Srbiji: Nastavićemo da vas naoružavamo

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ta zemlja godinama pomaže jačanje odbrambenih sposobnosti Srbije i da će to nastaviti da radi i u budućnosti.
"Visoko cenimo čvrstu privrženost srpskog rukovodstva kursu očuvanja neutralnosti zemlje. Istovremeno, već mnogo godina pomažemo jačanje odbrambenih sposobnosti Srbije: isporučujemo naoružanje i vojnu tehniku, pružamo pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji. I dalje ćemo razvijati vojno-tehničku saradnju", rekao je Putin u intervjuu "Novostima" uoči posete glavnom gradu Srbije.
 
On je naglasio da su bilateralne veze Srbije i Rusije u usponu u svim sferama, da se povećava robna razmena, a da su ruska ulaganja u srpsku privredu premašila iznos od četiri milijarde dolara.
 
Govoreći o gasovodu "Turski tok", prvi čovek Rusije je istakao da njegova izgradnja teče u skladu sa planiranim rasporedom, kao i da je plan da proradi do kraja 2019. godine.
 
"Istakao bih da 'Gasprom' sada razmatra različite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka gasovoda do Evrope. Jedna od njih predviđa transport goriva na relaciji Bugarska - Srbija - Mađarska uz spajanje sa centrom za distribuciju gasa u austrijskom Baumgartenu. U tom slučaju Srbija neće samo trošiti ruski gas, već i obezbeđivati njegov tranzit. To će svakako doneti srpskoj privredi značajnu korist, omogućiti stvaranje novih radnih mesta, pojačati energetsku bezbednost vaše zemlje, a i cele centralne i jugoistočne Evrope. Učešću Srbije u projektu doprineće i 'mapa puta' za modernizaciju i proširenje nacionalne mreže za transport gasa, potpisana sa 'Gaspromom' 2017. godine. Prilikom konačnog utvrđivanja rute isporuka ruskog gasa vodiće se, naravno, računa i o stavu Evropske komisije. Smatramo da zemlje članice EU koje su zainteresovane za ruski gas treba da dobiju garancije od Evropske unije da planovi u vezi sa produženjem 'Turskog toka' neće biti osujećeni samovoljnom političkom odlukom Brisela", pojasnio je Putin.
 
Na pitanje o formiranju Vojske Kosova, on je naveo da je bio iznenađen "prilično pasivnom reakcijom Evropske unije u vezi sa odlukom kosovskog 'parlamenta' o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u pravu vojsku", jer, kako je, kako kaže, očigledno da su Srbi, koji žive u ovoj pokrajini, doživeli takav potez kao direktnu pretnju po svoju bezbednost. On je ocenio da taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regionu.
 
Na pitanje o saradnji Rusije i Republike Srpske, predsednik Rusije je naveo da se "saradnja sa Republikom Srpskom, koja je sastavni deo Bosne i Hercegovine, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine kao i da se progresivno razvijaju i odnosi sa Slovenijom i Hrvatskom".
 
Govoreći o Srbiji i njenom ulasku u EU, Putin je istakao da Rusija poštuje kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo i naglasio da, za razliku od zapadnih partnera, ne pokušava da stavi Srbiju pred veštački izbor: ili ste sa Rusijom, ili ste sa Evropskom unijom.
 
"Zato smo ubeđeni da težnja Srbije ka evropskoj integraciji, kao i članstvo Rusije u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, nisu prepreke za unapređenje naše raznovrsne saradnje. Važno je da Rusija i Srbija imaju nameru da nastave sa jačanjem saradnje u sferi privrede i investicija", zaključio je predsednik Rusije.
  • Aruznec

    21.01.2019 17:24
    @Piplfoks
    Ne mogu zamisliti kako je vama jer mi je postojanje takvog zla i vaš izvitoperen tok zaključivanja potpuno stran. Prihvatam da ne možete razumeti da je nekome daleko više oduran vaš karakter kojim se čak hvalite i ponosite jer nažalost u svom bednom životu niste postigli ništa više od toga, ono što jeste žalosno je što se upravo vi ne lečite, odmah i sada. Vi ste izrazito teško mentalno obolelo lice obzirom da ste zaista i u potpunosti uvereni da je zapišavanje nekog spomenika normalno i prihvatljivo ponašanje odrasle osobe. A za to meni ne morate verovati, konsultujte psihijatra i njemu ili njoj prenesite tačno ovo što ste pisali na ovim stranama, ništa više od toga, neka vam stručnjak saopšti svoje mišljenje o licu koje se tako ponaša. I dalje stojim iza izjave da je tragedija sa takvim društvenim šljamom i otpadom deliti ovu planetu.
  • Piplfoks

    19.01.2019 13:59
    @RSrbija

    A što meni gunđaš što delimo planetu? Zamisli kako je meni - ti ipak imaš toliko ličnosti/potpisa, i sve su podjednako odurne. Obrati se onima koji pre 20 godina nisu sproveli terapiju do kraja i permanentno izlečili tebe i tebi slične.
  • RSrbija

    18.01.2019 22:40
    Smrdojvodina
    @Piplfoks
    Nisam ni najmanje sumnjao da ćete nastaviti ponositi se takvom "kulturom" i karakterom, to veoma odgovara vašem zaostalom mentalitetu i odlično oslikava ko ste i šta ste, a toliko ste glupi da ne umete to čak ni da sakrijete. Vi ste za sociološko izučavanje kao tipičan primerak ljudskog otpada koji samo troši kiseonik, čije je jedino dostignuće u bednom životu zapišati neki spomenik - Evropa vas takve jedva čeka, propašće bez vašeg doprinosa evropskoj kulturi. Veoma žalim što delim ovu planetu sa vama, na njoj su uistinu retka živa bića koja su stopostotno zlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija