Hiljade tona hrane van prometa zbog različitih nepravilnosti

Poljoprivredna i veterinarska inspekcija su u toku protekle godine sprovele više od 13 hiljada redovnih i vanrednih kontrola u proizvodnim pogonima, ugostiteljskim i prodajnim objektima.
Hiljade tona hrane van prometa zbog različitih nepravilnosti
Foto: Pixabay
Poljoprivredni inspektori izdali su rešenja o zabrani proizvodnje u 58 proizvodnih pogona, najčešće zbog neregistrovanih objekata kao i neispunjenih uslova za proizvodnju. Kako je navedeno u izveštaju inspekcije, rešenje o zabrani prometa dobilo je 106 objekata zbog kvaliteta robe koji ne odgovara propisanom i zbog nedostatka odgovarajućih deklaracija.
 
"Zbog nepotpunih deklaracija van prometa je stavljeno gotovo 2.300 tona različite robe, i to 567 kilograma testenine, 200 kilograma dodataka jelima, 280 kilograma finih pekarskih proizvoda i 187 kilograma brašna", navodi se u izveštaju Poljoprivredne inspekcije.
 
Zbog nepostojanja dokaza o bezbednosti zabranjen je promet 1,3 tone finih pekarskih proizvoda, 841 tona smrznutog voća, 1.164 tone smrznutog povrća i 74 kilograma pšeničnog griza. Sa tržišta je sklonjeno i oko hiljadu kilograma dodataka jelima zbog većeg sadržaja soli.
 
U kontrolama su u čak četiri tone deserta na bazi žita pronađene plesni i kvasac, u 187 kilograma brašna aflatoksin, dok su ostaci pesticida pronađeni u šest tona čaja. 
 
Inspekcija je intervenisala i zbog isteklog roka upotrebe različite hrane biljnog porekla, pa je sa tržišta sklonjeno i 25 tona brašna, kvasca i smrznutog peciva. U okviru kontrole pića neispravna deklaracija nađena je na 65.644 litra vina i 6.223 litra jakih alkoholnih pića.
 
Hiljade mera za proizvođače hrane životinjskog porekla
 
Veterinarski inspektori su u svih 25 upravnih okruga od januara do 30. novembra 2018. sproveli 7.359 redovnih i vanrednih kontrola u specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), kao i samoposlugama, prodavnicama delikatesa, ugostiteljskim objektima, objektima brze hrane, pijacama i drugim objektima, i utvrdili 1.302 neusaglašenosti.
 
Tom prilikom naređena je 1.231 korektivna mera, izdato je 1.039 rešenja i podnete su 232 prijave nadležnim prekršajnim i privrednim sudovima. 
 
Razlog povlačenja hrane je najčešće bio zbog nedostatka u proizvodnji i prometu, nepostojanje propisane deklaracije na proizvodima, istek roka trajanja proizvoda, ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrednosti za određenu hranu, navela je Veterinarska inspekcija pri Ministastvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Navedeni efekti službenih kontrola hrane predstavljaju rezultat povećanog obima vanrednih nadzora u prometu koji su urađeni, naročito s uzorkovanjem radi kontrole bezbednosti hrane.
 
Veterinarska inspekcija apelovala je da se u vreme svinjokolja, bez izuzetaka, uzorci mesa zaklanih svinja obavezno pregledaju na prisustvo trihinele da bi se izbegle neželjene posledice po zdravlje građana.
 
Ujedno, inspektori su potrošačima skrenuli pažnju na to da hranu životinjskog porekla kupuju na mestima koja su pod nadzorom inspekcije, da obrate pažnju na označavanje i deklarisanje hrane u prometu, ne kupuju hranu životinjskog porekla na neregistrovanim mestima, odnosno da se ponašaju s pažnjom dobrog kupca, i da svaku uočenu nepravilnost bez odlaganja prijave nadležnom veterinarskom inspektoru.
 
Visina kazne za subjekte u poslovanju s hranom, bilo da se radi o proizvodnji ili prometu, zavisi od toga da li se radi o privrednom prestupu, prekršaju ili fizičkom licu, odnosno o vrsti učinjenog kaznenog dela, a konačnu kaznu propisuje nadležni sud. Za pravna lica iznosi od 300.000 do 3.000.000 dinara, za preduzetnike od 250.000 do 500.000, a za fizička lica od 30.000 do 50.000.
  • Gazdarica

    16.01.2019 19:35
    @gost
    Otkrio si toplu vodu!!
  • gost

    16.01.2019 15:35
    licno sam video kako kelner u jednom kaficu pretace nepopijeno pivo u bure odakle ga ponovo prodaje .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.