Oslobođeni svi optuženi za kamenovanje ambasade SAD

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio sedmoricu optuženih da su sa NN licima, posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine u Beogradu, kamenjem gađali američku ambasadu, u kojoj je potom izbio požar, a jedan mladić izgoreo.
Oslobođeni svi optuženi za kamenovanje ambasade SAD
Foto: 021.rs
Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci, sa rokom provere od dve godine. Preostaloj trojici optuženih potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda iz novembra 2017. godine.
 
Oni su bili optuženi da su gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica i razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usled čega je došlo do požara u kojem je stradao Zoran Vujović, koji je tom prilikom upao u zgradu ambasade.
 
U obrazloženju odluke Apelacionog suda se navodi da se u radnjama okrivljenih koje su opisane u optužnici, "ne može utvrditi postojanje uzročne veze vezano za izazivanje opasnosti za život i telo ljudi ili imovinu većeg obima, kao ni nastupanje teže posledice u vidu smrti jednog lica".
 
"S obzirom na to da Tužilaštvo u vezi sa napred navedenim nije ponudilo dokaze, to se ne može prihvatiti stav da bacanje kamenica na zgradu ambasade može da izazove požar", smatraju u Apelacionom sudu.
 
Šteta na ambasadi SAD prema službenoj noti te ambasade iznosi oko 900.000 dolara, ali ona nije tražila odštetu.
 
Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju 2017. godine optužnicu protiv pet policajaca koje tereti za krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja. Tu optužnicu Viši sud nije prihvatio i vratio je u januaru 2018. tužilaštvu na dopunu.
  • Ako

    17.01.2019 06:38
    Oni nas bombama, mi njih kamenom.
    O nesrazmeri pričinjene štete, da ne govorimo.
    Mi gradili 50 godina nešto, a oni dođu 10.000 km daleko da ruše.
    No, karma stiže...
  • Lala

    16.01.2019 19:32
    Znaci uskoro ocekujemo odlikovanja i pozicioniranja za iste posto su se dokazali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.