Doživotni zatvor nemoguće uvesti za nekoliko nedelja

Radna grupa Ministarstva pravde koja, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ima manje od mesec dana da izradi nacrt izmena i dopuna Krivičnog zakonika, još uvek se nije sastala, nezvanično saznaje Danas iz pravosudnih krugova.
Doživotni zatvor nemoguće uvesti za nekoliko nedelja
Foto: Pixabay
Iz toga proističe da radna grupa koja je, prema informacijama Ministarstva pravde, formirana 31. decembra, ima oko dve ili tri nedelje da završi nacrt izmena koje je Vučić 12. januara okarakterisao kao reformu krivičnog zakonodavstva.
 
Izvor Danasa koji je imao prilike da ranije učestvuje u različitim radnim grupama koje su pisale nacrte zakona i izmena i dopuna zakona kaže da je nemoguće da se izmene zakona napišu za nekoliko nedelja.
 
"Izmene tih razmera pišu se barem godinu dana. Najave da bi to trebalo da bude završeno sledećeg meseca mi zvuče veoma nerealno", kaže za Danas izvor koji je insistirao na anonimnosti.
 
Predsednik je 12. januara na konferenciji za medije, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, najavio reformu krivičnog zakonodavstva. Između ostalog, Vučić je najavio drakonsko povećanje krivičnih sankcija za dela sa elementima nasilja. On je precizirao da će kazne za zločine raspona od porodičnog nasilja, do silovanja i ubistva, biti povećane za 35 do 50 odsto. Predsednik je čak i detaljnije govorio o predstojećim izmenama, navodeći da će kazna za silovanje biti od pet do 15 godina, za nasilje u porodici iznad godinu dana, a za ubistvo od 10 do 20 godina. 
 
Pored ove mere, Vučić je najavio i uvođenje kazne doživotnog zatvora, čime će biti zamenjena trenutno najstroža zakonska kazna u domaćem pravnom sistemu od 40 godina. On je najavio i da će se izmeniti zakon tako da povratnici neće moći da dobiju kaznu koja je manja od polovine maksimuma koji predviđa zakon. Sve ove mere, prema njegovim rečima, sledećeg meseca će se naći u Skupštini, a izrazio je i nadu da će Vlada Srbije biti predlagač izmena i dopuna.
 
Veliki deo stručne javnosti je najavljene mere ocenio kao kazneni populizam, dovodeći ih u kontekst sa vanrednim parlamentarnim izborima, o kojima se uveliko spekuliše. 
 
Radnom grupom predsedava profesor Zoran Stojanović, a među ostalim članovima su predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, zatim predstavnici strukovnih udruženja i institucija, kao i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, zdravlja i pravde, ali i Fondacije "Tijana Jurić" i Autonomnog ženskog centra.
  • @Znalac

    19.01.2019 08:41
    Sve je istina, ali ono sto je meni upalo u oci je "godinu dana". Da li ste svesni koliko je godinu dana dugacak period kad se stvarno radi, i sta se stvarno desi ili uradi kad neko radi godinu dana? Koliko je tri nedelje kratak, toliko je godinu dana dugacak period. Godine i jesu jedan od problema sudstva uopste.
  • Kim Il Jong

    19.01.2019 06:50
    Sve se može kad se hoće
    Mislite li da je u doba Tita bilo lako uspostaviti Goli Otok, za nekoliko nedelja?

    Ali, kad srce želi, a krene se udarnički - sve se može.

    Izgleda ovi novi samo umeju da viču "Samo jako!" ali ne i da rade kako viču.
  • Znalac

    18.01.2019 23:15
    Koliko budala zna sve
    Izvesni expert Marko napisa, da kazne moraju biti "brzo izrecene i da stupe na snagu odmah".Taj jadnik je preskocio 20 vekova razvoja pravne misli. Ne pada mi na pamet da vodim dijalog sa nepismenim. Isti je kao i Tvorac prodaje ove magle. Postovani gradjani, oni su ubedjeni, da su neistomisljenici protivnici drzave, jer ih je Neko uverio, da je partija-drzava, a ko je protiv SNS, taj je protiv drzave. Dosada su bili imigranti sa bliskog istoka, a izgleda da cemo i mi biti imigranti u neke srecnije drzave. Ovde ratio vise ne postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.