Za ulazak Srbije u EU 55 odsto građana

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU", 55 odsto građana Srbije glasalo bi za, 25 odsto protiv, dok po 10 odsto ne bi glasalo ili ne zna šta bi odgovorilo, rezultat je najnovijeg istraživanja javnog mnjenja Evropska orijentacija građana Srbije.
Za ulazak Srbije u EU 55 odsto građana
Foto: 021.rs
Istraživanje koje na svakih šest meseci sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Srbije rađeno je prema standardu Evrobarometra, uz učešće 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, saopštilo je to ministarstvo.
 
Podrška građana reformama neophodnim za ulazak Srbije u EU veoma je visoka, kao i prethodnih godina. Od ukupnog broja ispitanika, 75 odsto smatra da bi reforme trebalo sprovoditi nezavisno od evropskih integracija, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije. To je 7,0 odsto veća podrška reformama nego pre šest meseci, navodi se u saopštenju.
 
Kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, kako se navodi, 64 odsto smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU.
 
Na pitanje o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. godine do danas, 25 odsto ispitanika prepoznalo je da je EU najveći donator u tom periodu, građani su na drugo mesto stavili Rusiju sa 23 odsto, dok je na trećem Kina sa 19, a na četvrtom Japan sa devet odsto.
 
Prema zvaničnim podacima, od 2000. godine do kraja 2016. godine, Evropska unija i njene države članice bili su najveći donatori sa 4,31 milijardom evra realizovanih bespovratnih sredstava. Evropska komisija je donirala 2,96 milijardi evra, Nemačka 368,21 milion evra, Švedska 232,11 miliona evra i Italija 187,72 miliona evra, navodi se u saopštenju.
 
Sve pozitivne asocijacije na Evropsku uniju, kako se dodaje, imaju trend rasta 49 odsto građana pojam EU povezuje sa boljom budućnošću za mlade, boljim životom, višim standardom, blagostanjem, putovanjima.
 
Kao najznačajnija pitanja i ona koja najviše utiču na njihov svakodnevni život, građani vide borbu protiv korupcije (21 odsto), reformu zdravstvenog sistema (16 odsto) i reformu pravosuđa (15 odsto). Slede bolja zaštita ljudskih prava sa 11, reforma obrazovnog sistema sa 10 odsto, te reforme u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine sa po 9 odsto.
 
Članstvo u EU, za 17 odsto građana predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi i veće mogućnosti za zapošljavanje, 15 odsto je izdvojilo mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU, dok devet odsto članstvo vidi kao mogućnost da se uredi stanje u Srbiji, dodaje se u saopštenju.
  • Misa

    19.01.2019 16:47
    Ja sam gradjanin srbije i ne secam se da me je iko pitao za misljenje o ulasku u EU.
  • AntiPutin

    19.01.2019 12:23
    Putinoljupci sigurno nisu za ulazak .
  • Обсервер

    19.01.2019 11:01
    Сан ?
    Шта је баби мило, то јој се и снило !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.