Sud odbio krivičnu tužbu predsednika opštine Grocka protiv novinara portala Žig info

Drugi osnovni sud u Beogradu odbacio je krivičnu tužbu koju je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović podneo protiv urednika portala "Žig info" Željka Matorčevića, novinara Milana Jovanovića i Srećka Vasića zbog tekstova "izuzetno uvredljive sadržine" objavljenih na tom portalu, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).
Simonović je tužbu podneo 31. decembra 2018. godine, dvadeset dana nakon što je novinaru portala "Žig info" Milanu Jovanoviću zapaljena kuća u Vrčinu, za tekstove koji su objavljivani na tom sajtu od februara do septembra 2018. godine, naveo je UNS.
 
U tužbi se navodi da su okrivljeni u tekstovima, kao i u podnesku koji su 3. septembra 2018. godine dostavili Opštinskom pravobranilaštvu Gradske opštine Grocka, Simonovića "okarakterisali epitetima lopov i bahati direktor". Sudija Slavko Žugić u rešenju koje je doneto 15. januara 2019. godine, u koje je UNS imao uvid, ocenio je da nedostaju "potpuni subjektivni elementi koji se tiču krivice i umišljaja okrivljenih".
 
U tužbi se navodi da su "okrivljeni bili uračunljivi i svesni protivpravnosti dela i hteli su upravo posledicu kakvu su i postigli duševnu patnju Dragoljuba Simonovića izuzetno velikog inteziteta" dok u obrazloženju suda stoji da "delo koje im se stavlja na teret nije krivično delo".
 
Protiv tog rešenja moguća je žalba Višem sudu u Beogradu. "Interesantno je da je sud odbio tužbu u rekordnom roku, kao i da je pisana nakon svega što se izdešavalo sa Jovanovićem i sa mnom", kazao je za UNS Željko Matorčević.
 
On je dodao da se, suprotno navodima iz tužbe, u tekstovima "nisu služili rečima 'lopov i bahati direktor', već da je predsednik opštine Grocka "sam to zaključio".
 
UNS je podsetio da je Matorčević u oktobru u Leštanima fizički napadnut kada su mu nanete lakše telesne povrede. Dva meseca nakon toga, novinaru portala "Žig info" Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u Vrčinu. Jovanović je tada UNS-u rekao da mu je plaćene ubice poslao predsednik opštine Grocka.
 
Osumnjičeni za paljenje kuće Aleksandar Marinković i Bojana Cvetković-Šijacki su uhapšeni 23. decembra 2018. godine, a uhapšen je i Igor Novaković zbog sumnje da ih je angažovao za novac.
 
Kako je saopštilo Tužilaštvo, Bojana Cvetković-Šijacki priznala je da je dovezla Marinkovića do Jovanovićeve kuće. Marinković je razbio ciglom prozor, polio benzinom Jovanovićev automobil "mercedes" i zapalio ga. Požar se proširio na celu Jovanovićevu kuću. Bojana Cvetković-Šijacki je zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, podseća UNS.
 
Ona je na osnovu sporazuma osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Tužilaštvo još uvek nije saopštilo rezulate istrage u vezi sa drugim osumnjičenima, navodi se u saopštenju UNS-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.