Inicijativa Ne davimo Beograd: Poništeno rešenje o sadržaju studije za spalionicu otpada u Vinči

Vlada Srbije je, nakon žalbe Inicijative Ne davimo Beograd, donela odluku o poništavanju rešenja Ministarstva životne sredine kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje spalionice u Vinči.
Inicijativa Ne davimo Beograd navodi u saopštenju da je time ostvarila značajnu pobedu u borbi za zaštitu javnog interesa i zdravlja građana i građanki Beograda, suprotstavljajući se veoma štetnom ugovoru o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju spalionice otpada.
 
"Vlada RS je u svojoj odluci potvrdila naš stav i konstatovala da je Ministartvo za životnu sredinu donelo rešenje na osnovu “nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja i uz bitnu povredu odredaba od uticaja na zakonitost i pravilnost postupka”, te naložila ponavljanje postupka", navodi Inicijativa Ne davimo Beograd.
 
Kako dodaju u saopštenju, o ozbiljnim nedostacima, netačno prezentovanim činjenicama i manjkavostima u zakonskom procesu vezanom za pripremu izgradnje spalionice otpada u Vinči, inicijativa Ne davimo Beograd i organizacije Bankwatch i A-11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava nedavno su obavestile i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB) i Svetsku banku (IFC). Ove organizacije uputile su 92 stranice komentara na dokumentaciju koju je podnela kompanija Beo-Čista energija d.o.o. kako bi prikupila kredit u visini od 330 miliona evra koliko je procenjeno da je potrebno za izgradnju postrojenja planiranih Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu, potpisanog u septembru 2017. godine.
 
Inicijativa podseća da Ugovor o izgradnji spalionice otpada u Vinči na teret građana postavlja znatno više troškove finansiranja ovog javno-privatnog partnerstva.
 
"Ugovorom su predviđene obaveze Grada Beograda od najmanje 38 miliona evra godišnje, odnosno najmanje 1 milijarde i 150 miliona evra tokom 30 godina njegovog trajanja. Kako bi ispunio ovu obavezu, Grad Beograd je nedavno najavio uvođenje nove takse za tretman otpada", dodaje se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.
  • @ Dule

    21.01.2019 23:30
    Sigurno
    Naravno da ce podneti ostavku... ali juce!
    Trivan je bivsi visoki komunisticki funkcioner i kadar JUL. Odgovornost i visoki eticki standardi su mu u krvi...
  • Dule

    21.01.2019 21:44
    Ho ce li
    ministar Trivan da podnese ostavku zbog ovoga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.