Novosti: Predloženo da boračke penzije dobiju i četnici i učesnici rata 1999.

Pogodnosti iz predloga novog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, odnosile bi se na učesnike svih ratova - zaključno sa NATO bombardovanjem 1999. godine, pišu današnje "Novosti".
Novosti: Predloženo da boračke penzije dobiju i četnici i učesnici rata 1999.
Foto: 021.rs
Kako navodi list, u te pogodnosti spadala bi mesečna primanja, penzije, invalidnine, dodaci za negu, jednokratna novčana pomoć, besplatna rehabilitacija i oporavak, povlašćena vožnja, besplatno putovanje i za pratioce, finansijske dotacije za vozilo, besplatne sahrane i drugo. Te prinadležnosti imaće borci, ratni invalidi i njihove porodice i potomci.
 
Novi zakon tek treba da prođe skupštinsku proceduru i mogao bi da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.
 
Kako je rečeno u Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja, reč je o radnoj verziji zakona, a u toku je pribavljanje mišljenja i saglasnosti drugih nadležnih organa.
 
Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon bi trebalo da bude osnovni dokument koji će obezbediti mnoge povoljnosti za sve ratnike (u pojedinim slučajevima njihovu rodbinu i potomke) - od balkanskih ratova do NATO bombardovanja 1999. godine, kao i za one koji učestvuju u mirovnim akcijama pod zastavom UN.
 
Ovim zakonom će biti obuhvaćeno i oko 36.000 boračkih penzionera, navode "Novosti".
 
"Posle mnogo decenija sklopljen je politički konsenzus, pa zakon obuhvata sve učesnike ratova, poput partizana i četnika, ali i pripadnika vojske kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941. godine. Priznaju se učesnici Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine", piše list.
 
Kako se dodaje, najveća novina su učesnici u oružanim sukobima SFRJ od 17. avgusta 1990. godine, kao i 27. aprila 1992. godine. Tu su konačno i oni koju su branili SRJ tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 26. juna 1999. godine.
  • Ovdašnji al pravi

    26.01.2019 13:15
    @ Nervirach al pravi
    Slobodno se ti nerviraj.
    Srbi koji su došli sa Čarnijevićem itekako znaju da su Srbi isto kao i ovi pridošli.
    I svi su ovdašnji i svoji na svome u Vojvodini.
  • Nervirach al prvi

    26.01.2019 12:14
    Somborkinjo, tu blizu se srbi dale carnojeviceve i ove nove pristigle. Carnojevicevi nece da imaju nista sa ovim novim iz istog razloga kao i ovdasnji a to je zbog mentaliteta. I da, imam nestalog na Kosovu. Jos nesto sto me kopka oko patriJotizma, kakvi su to cetnici kada su rusko orijentisani i onomad su pratili evropske trendove? Uvek sam govorio da botovi uzimaju ovdasnje nadimke.
  • De facto

    25.01.2019 11:24
    @ Мунгос
    Duhovito, ali nije pristojno razvodnjavati priču.
    Treba reči da su profesionalna vojna lica i policija koji su učestvovala u sukobima devedestih svoja prava ostvarili da su većim delom u penziji na osnovu beneficiranog staža.
    Mobilisani rezervisti iz devedesetih , svoja prava nisu ostvarili, iako su u vreme mobilizacije imali sve obaveze i rizike kao vojna lica,.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija