Počela parnica protiv SPC zbog pedofilije

Pred Višim sudom u Londonu počeo je parnični postupak protiv Srpske pravoslavne crkve zbog seksualnog nasilja sveštenika, po tužbama građana Bosne i Hercegovine i Srbije.
Počela parnica protiv SPC zbog pedofilije
Foto: 021.rs
"Blic" piše da je podneto šest tužbi protiv SPC, a ne sveštenika pojedinačno, pa je parnični postupak počeo.
 
Britanski advokat koji zastupa tužitelje Mladen Kesar kaže za beogradski list da su sve parnice pokrenute u vezi sa seksualnim nasiljem i pedofilijom.
 
"Ipak, u slučaju vezanom za Milića Blažanovića, kog je navodno zlostavljao Kačavenda, postoje i optužbe da je ubijen. Tužitelji su majka i baka Milića Blažanovića koji je imao 16 godina kada je poginuo. Pored njih, tužitelji su i dva đakona, dve žene koje su bile maloletnice u vreme kada su krivična dela počinjena, kao i državljanin Srbije koji je zlostavljan u Hrvatskoj. Ovi predmeti se ne odnose na vladiku Pahomija, ali nije isključeno da ćemo podneti druge tužbe i uključiti one koji tvrde da ih je zlostavljao", kaže Kesar.
 
On navodi da su tužitelji tužbu najavili pojedinačno u periodu od februara do maja 2018. godine, ali da SPC na to nije reagovala i da još nije jasno ni ko je njihov pravni zastupnik.
 
"Za sada, SPC u ovom sporu ima samo pravnog zastupnika za londonsku parohiju. Više puta obraćali smo se Patrijaršiji sa zahtevom da pojasne njihov stav prema ovom slučaju, imajući u vidu da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, prema pisanju pojedinih medija, priznali da su upoznati sa dokazima o pedofiliji u redovima SPC. Postoje, naravno, i sudske presude koje nisu izvršene zbog mogućeg uplitanja vlasti i SPC u rad suda, tako da je odgovornost sveštenika, a i cele SPC, teško osporiti", tvrdi Kesar.
 
On dodaje da je bilo za očekivati da bi SPC želela na neki način da ispravi nepravdu nanesenu žrtvama i ponudi izvinjenje i nadoknadu, ali za sada Crkva nije pokazala nikakav interes da se ovaj spor reši na taj način.
 
Kesar kaže da mu je rečeno da su kontaktirali tužitelje direktno, ali su predstavnici londonske parohije to kasnije odbacili kao netačno.
 
Prema njegovim rečima, tužbe su pojedinačne, jer svaki tužitelj ima drugačiji slučaj i dokaze zasnovane na različitim događajima, a šteta koju su tužitelji pretrpeli i za koju traže nadoknadu mora biti razmotrena individualno. Ipak, Kesar ne isključuje mogućnost da će sud doneti nalog da se sve tužbe spoje u jedan slučaj.
 
"Parnica će teći u skladu sa Pravilima građanskog postupka,ali je verovatno da će sud pozvati i na neke odredbe prava Srbije i Bosne i Hercegovine. Ročišta će biti javna, pa nije isključeno da bi neki od zvaničnih predstavnika Crkve mogao da prisustvuje", zaključuje Kesar.
  • Pionir

    23.01.2019 13:44
    Istovremeno, znam protiv kojih crkava i verskih zajednica NIKAD neće biti pokrenut postupak
    ni protiv pedofilije, ni protiv podsticanja na ubistva.
    Što ne znači da se kod njih ništa ne dešava.

    Toliko o nazivu međunarodna zajednica.
    a espešli London i GB.
  • Lepe vesti

    23.01.2019 12:20
    Sude vam civilizovane drzave kada vi primitivci niste u stanju da razlikujete dobro od zla.
  • london

    23.01.2019 11:36
    Po kom osnovu je za ovo nadlezan sud u Londonu ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.