Ministar: Još nije odlučeno da boračke penzije dobiju i četnici

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da nisu tačni navodi o tome koje će konkretno kategorije boraca dobiti pogodnosti u novom zakonu o borcima.
Ministar: Još nije odlučeno da boračke penzije dobiju i četnici
Foto: Screenshot
On je to rekao reagujući na napise da novi zakon o borcima predviđa pogodnosti za učesnike svih ratova - zaključno sa NATO bombardovanjem 1999. godine i dodao da o Nacrtu ovog zakona još nije ni počela javna rasprava.
 
- Ne kažem da neće biti nekih novih stvari i prava, ali o tome se nije raspravljalo, pogotovo kada se radi o tome da će određena prava biti priznata - rekao je ministar.
 
Kako kaže, "ništa se ne krije i novi Zakon će biti na javnoj raspravi".
 
- Ovakvi navodi u medijima mogu samo da naštete onima koji očekuju to pravo i državi koja želi da pruži ljudima najviše moguće. Ne bežimo od toga, ali smo tek u izradi i još nismo krenuli u javnu raspravu - rekao je ministar rada.
 
Radna grupa za izradu Zakona o borcima osnovana je na inicijativu predsednika Republike, rekao je Đorđević i dodao da je cilj da se sublimira 12 zakona koji se odnose na borce i veterane, kao i četiri uredbe, jedna odluka i četiri protokola, sve u jedan novi zakon.
 
"Večernje novosti" su prethodno objavile da je "posle mnogo decenija sklopljen politički konsenzus i da zakon obuhvata sve učesnike ratova, poput partizana i četnika, ali i pripadnika vojske Kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941. godine", odnosno da se priznaju učesnici Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine.
 
Kako se dodaje, najveća novina su i regulisanje prava za učesnike u oružanim sukobima u SFRJ od 17. avgusta 1990. godine, kao i 27. aprila 1992. godine. Tu su konačno i oni koju su branili SRJ tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 26. juna 1999. godine.
  • Stečeno pravo

    24.01.2019 13:56
    @@Kaćanka
    Zaboravljeni su partizani jer su oni sva svoja prava do mrvice ostvarili, a sada bi se pozivali da su njihove penzije STEČENO PRAVO, ako ima živih koji i nakon 70 godina primaju penziju!
    Zaboravljeni su i pripadnici vojske i BIA koji se penzionišu sa 55 godina ( kao da su nesposobni za neki drugi poziv do 65 godine života) i prosekom za penziju samo poslednja godina službe ( kada im je plata najveća) i oni bi se pozivaju na SVOJE STEČENO PRAVO.
    Zaboravljeni su svi koji su penzionisani sa prosekom 10 najboljih godina u pedesetim godinama života i oni se pozivaju na STEČENO PRAVO.
    E hoće i ŽENE SVOJE PRAVO koje su imale do pre par godina da se penzionišu sa 56 godina života i 35 godina staža.
    Pozivaju se na svoja stečena prava, da žene za sve njih rmbače do 65 godine, uplaćuju doprinose za PIO da bi ovi sa stečenim pravima i dalje primali penzije iz polupraznog PIO Fonda (sve potrošeno na njih).
    Zaboravite i na žene i one hoće svoje penzije!
  • @Kaćanka

    24.01.2019 08:04
    A partizani, veliki borci za tuđu imovinu i privilegije, vidim da ti ne smetaju.
  • Sana

    24.01.2019 03:06
    Sramota
    Ministre,da te obavestim,ti živiš u zemlji Srbiji,o kakvim četnicima ti pričaš i njihovim penzijama,svi su pomrli,a ako je neki i ostao verujem da se taj dobro obezbedio.Nego ministre ti se lepo prizovi pameti, ako hoćeš da potraješ izmeni zakon o penzionisanju žena.Žene trebaju da idu u penziju sa 55-56 godina starosti.Objasni ti meni kako babe mogu da rade bolje od mladih žena,zaposli mlade žene i muškarce.Mladi odlaze u druge zemlje a mi ćemo babe da radimo. Ministre žene u Srbiji su izmučene nemaštinom,bolešću,lošim uslovima za rad,ludim šefovima koji su svaki dan pijani,malim platama,muževima koji su takođe pijanice ili su skroz pogubljeni od lošeg života,ne možemo da radimo do 65 godine,pitaj nas ministre,nemojte donositi odluke sami,biće izbori ako ovako nastavite izmišljati zakone koji nemaju veze sa životom i zdravljem ovdašnjih žena vi sledeće izbore nećete dobiti. Žene neće glasati za one koji nas teraju da radimo do duboko u starost pri tom nam niste u stanju obezbediti nikakvu zdravstvenu zaštitu,po godinu dana čekamo na razne preglede.Sprečite da medicinske sestre i lekari izigravaju bogove i da oni odlučuju da li možemo da zakazemo pregled ili ne.Kako ćemo ovako bolesne,ponižene i jadne da radimo do 65 godine života.Posao treba dati mladim,a mi stari da pomognemo mladima da podignu decu koliko toliko, sve zavisi od zdravlja nas žena-baba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.