U Leoniju stopirano potpisivanje sporne izjave

Potpisivanje "Izjave o saglasnosti" koja je uznemirila radnike fabrike Leoni u Malošištu, kako kažu iz Sindikata Sloga i niške Inspekcije rada, stopirano je proteklog vikenda.
U Leoniju stopirano potpisivanje sporne izjave
Foto: Pixabay
Kako prenosi portal Južne vesti, Leoni nije potvrdio stopiranje, ali kažu da je dokument opcioni i u skladu sa zakonom, a inspekcija kaže da ćesvakog radnika koji dobije otkaz zbog nepotpisivanja ovog spornog papira vratiti na posao.
 
U Ujedinjenom sindikatu Srbije Sloga u Leoniju kažu da su kontaktirali poslodavca i zatražili obrazloženje jer su radnici uznemireni. Predsednik Sloge u Leoniju Danijel Paunović navodi da ne znaju da li je neko bio primoran da potpiše.
 
"Oni (Leoni) su rekli da je inspekcija rada tražila od njih da radnici potpisuju tu saglasnost. To je trenutno stopirano. Mi smo se obratili našoj centrali da se konsultuju sa pravnicima i advokatima da li su odredbe saglasnosti uopšte po zakonu, naročito deo o smanjenju zarada", naveo je Paunović.
 
Sindikalni lider je dodao i da je Zakon o radu očajan i da radnici njime nisu zaštićeni.
 
Međutim, u niškoj inspekciji rada negiraju da su oni inicirali potpisivanje ovog papira. Kako je objasnio inspektor Dragan Milošević, inspekcija je tražila da u tom papiru stoji da "onaj radnik koji ne želi da potpiše neće snositi posledice".
 
"Ukoliko neko bude dobio otkaz zato što nije potpisao, mi ćemo ga odmah vratiti na posao", naglašava Milošević. 
 
Prema nezvaničnim informacijama, devet radnika u Malošištu je do sada odbilo da potpiše ponuđeni papir, a u toku su razgovori šefova sa radnicima kako bi se smirila situacija.
 
Odredbe Izjave o saglasnosti ne predstavljaju dodatne ugovorne uslove, kažu u Leoniji, i ne povlače nikakve činjenične i suštinske promene za zaposlene. Da li je papir stopiran za vikend, nisu odgovorili. Dodaju i da direktor Leonija Klemens Saks žali što su njihovi etički standardi dovedeni u pitanje.
  • Lala

    24.01.2019 13:03
    Sramota
    To su sns i vodjine firme pelene 25000 din tri smene subote nedelje zlatno doba zasto se sad ne oglase

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija