Novosti: Isti sud doneo dve suprotne presude u sporovima za srpsku imovinu u Hrvatskoj

Privredni apelacioni sud u Beogradu doneo je dve suprotne presude u dva slučaja naplate izgubljenih sporova za srpsku imovinu u Hrvatskoj.
Novosti: Isti sud doneo dve suprotne presude u sporovima za srpsku imovinu u Hrvatskoj
Foto: Pixabay
Kako "Novosti" navode, ovim presudama se zbunjuje javnost, ali i omogućava plaćanje milionskih troškova Hrvatima.
 
Naime, Privredni apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu Jugobanke a.d. u stečaju, kojom je tražila da ne prizna odluku prvostepenog suda o prinudnoj naplati sudskih troškova za spor izgubljen u Hrvatskoj. 
 
Nedavno je isti sud, samo drugo veće, doneo potpuno suprotnu odluku u slučaju "Mladost turista". 
 
I "Mladost turist" i Jugobanka, baš kao i sve ostale srpske firme, banke i opštine koje su tražile povraćaj imovine koja im je konfiskovana devedesetih, izgubile su spor, a Jugobanka je sada ostala i bez 3.100 evra, koliko su iznosili sudski troškovi za samo jedan u nizu izgubljenih sporova koje je ova banka vodila u Hrvatskoj. 
 
Privredni apelacioni sud je u obrazloženju presude konstatovao da ne postoje formalni razlozi za nepriznavanje hrvatske presude, i da Jugobanka nije dokazala da je takva odluka suprotna Ustavu i javnom poretku Srbije. 
 
Isti sud je nedavno, odlučujući da se u slučaju "Mladost turista" ne mogu priznati troškovi od 82.000 evra za izgubljeni sudski postupak u Makarskoj, u obrazloženju naveo da bi to bilo u suprotnosti s našim pravnim poretkom, jer ne postoji uzajamnost između Srbije i Hrvatske kad je reč o sporovima u vezi sa imovinom. 
 
"Novosti" se pitaju u čemu je razlika između "Mladost turista" i Jugobanke u očima srpskog pravosuđa, ali zaključuju da problem nastaje u svim sledećim predmetima, zbog čega se postavlje pitanje kako će privredni sud presuđivati kada dođu na naplatu ostali izgubljeni sporovi za srpsku imovinu u Hrvatskoj.
  • Nord Bačka

    28.01.2019 09:33
    zaborave nas često
    @Memento malo si zaboravio na nas Lale, mi uvek ispadnemo
  • Luka

    27.01.2019 15:18
    Neujednačena sudska praksa. Isti sudovi sude različito u identičnim pravnim stvarima. Kasacioni sud ne radi svoj posao i neujednačuje sudsku praksu... I tako u krug.
    Pravna država ha.
  • Memento

    27.01.2019 14:02
    Kokoš - jaje
    A što ćemo sa pljačkom svih novčanica, svega što je bilo kod hrvatskog, slovenskog i bosanaskohercegovačkog čovjeka u novčaniku, u škrinji i ormaru, od 1.12.1918. do 31.12.1919. pljačka kroz konverziju po omjeru 1:2, a od 1.1.1920. do 31.12.1922. pljačka kroz konverziju po omjeru 1:4, dakako, u korist beogradske vrhuške.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija