Prvi put otkrivena lažna novčanica kineskog juana u Srbiji

Među 1.225 komada falsifikovanih stranih novčanica, koliko je tokom prošle godine otkriveno u Srbiji, nalazi se po prvi put jedna kineska.
Prvi put otkrivena lažna novčanica kineskog juana u Srbiji
Foto: Pixabay
Novčanica od sto lažnih juana pojavila se u Nišu. Kako je Novostima potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, ovo je prvi slučaj otkrivanja faksifikata kineskog juana u našoj zemlji.
 
"Falsifikat je konstatovan izveštajem o ekspertizi novca, koji je izrađen 5. oktobra 2018. godine. Zahtev za ekspertizu novčanice u apoenu od 100 kineskih juana podnelo je fizičko lice preko Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu", ističu u NBS.
 
Poznato je da se u Srbiji falsifikatori najčešće bave falsifikovanjem dinara, evra i američkog dolara. Ređe se otkrivaju falsifikati nemačke marke, britanske funte, švajcarskog franka, australijskog dolara i konvertibilne bosanske marke.
 
"Retko konstatujemo falsifikate ruske rublje i mađarske forinte", preciziraju u NBS.
 
Nemačka marka se, godinama unazad, redovno nalazi na listi otkrivenih falsifikata u Srbiji, iako od 2002. godine nije zvanično sredstvo plaćanja. Međutim, NBS je i dalje kotira na zvaničnoj kursnoj listi, zajedno sa još 10 nevažećih evropskih valuta (francuski franak, grčka drahma, italijanska lira...) i to zbog potrebe vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama. 
 
I dok u centralnoj banci Nemačke može slobodno da se zameni za evro, u Srbiji samo dve banke menjaju nekadašnju nemačku valutu i to za dinare. Upravo se na bankarskim šalterima i otkriva lažni novac.
 
"Falsifikati su otkriveni u apoenima od 100 i 200 nemačkih maraka u Beogradu, Sjenici i Šapcu ukupne vrednosti 600 nemačkih maraka. Misli se na nominalnu vrednost jer falsifikati novca inače nemaju vrednost i oduzimaju se od lica kod kojih se zateknu, bez nadoknade", objašnjavaju u NBS.
 
U Beogradu je u tri slučaja otkrivena novčanica od 100 nemačkih maraka u banci prilikom prijema novčanica od klijenta banke na šalteru, novčanica od 100 nemačkih maraka je otkrivena u Sjenici, takođe u banci prilikom obrade novca, dok je novčanica od 200 nemačkih maraka otkrivena u Šapcu, u banci prilikom prijema novčanica od klijenta banke na šalteru, pokazuju podaci NBS.
  • jovan2

    28.01.2019 10:04
    13e :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija