VIDEO: Skoro nikakav napredak u svetu u borbi protiv korupcije, Srbija nazadovala

Najkorumpiranije zemlje Zapadnog Balkana, prema prema istraživanju "Transparency Internationala" (TI) su Albanija, Makedonija, pa Kosovo koje se nalaze na 99, odnosno 93. mestu po indeksu korupcije, slede BiH i Srbija na 89, odnosno 87. mestu, dok je Crna Gora na 67, a Hrvatska na 60. mestu.
VIDEO: Skoro nikakav napredak u svetu u borbi protiv korupcije, Srbija nazadovala
Foto: Screenshot
TI je objavio godišnji izveštaj o Indeksu percepcije korupcije (CPI) u svetu za 2018. godinu, koji meri nivo korupcije u javnom sektoru u 180 zemalja i teritorija širom sveta. Indeks je kreiran na osnovu 13 istraživanja u poslovnom sektoru i stručnih procena.
 
Poseban naglasak u ovogodišnjem istraživanju TI je stavljen na vezu između korupcije i krize demokratije te rasta desničarskih i populističkih tendencija, naročito unutar Evropske unije i ostalim zapadnim demokratijama.
 
Kako su naveli, ovogodišnji indeks donosi već poznatu sliku stvari - više od dve trećine zemalja ima indeks koji ukazuje na nedovoljno efikasnu borbu protiv korupcije. No, objavljeni izveštaj procenjuje da najviše zabrinjava to što većina zemalja nije napravila nikakav ili jako mali napredak u oblasti iskorenjivanja korupcije i ocenjuje da je samo 20 zemalja napravilo značajan pomak u ovom smislu.
 
​Zemlje regiona su analizirane u sklopu istočne Evrope i centralne Azije. Zapadni Balkan ima drugi po redu najlošiji rezultat u indeksu. Skoro svaka zemlja pravila je vrlo ograničen napredak u borbi protiv korupcije. Manjak političke volje, oslabljene institucije i ograničenost političkih prava kreirali su atmosferu u kojoj korupcija cveta, a postoji jako malo volje za borbu protiv ove pošasti.
 
 
U Srbiji nastavljen pritisak na pravosuđe
 
Srbija je nazadovala za dva poena u odnosu na prošlu godinu i ukoliko Vlada nastavi sa trendom podrivanja tela i institucija koje su odgovorne za održavanje vladavine prava, pad se može nastaviti.
 
U 2018. uprkos protivljenju NVO i profesionalnih asocijacija i drugih, Vlada Srbije je nastavila sa pritiskom za povećavanje uticaja nad pravosuđem. Istovremeno Vlada radi na redukovanju javnog pristupa informacijama tako što ssu kompanije u vlasništvu države izuzete sa spiska dostupnog javnosti. 
 
U isto vreme dok Vlada tvrdi da podržava slobodu medija, novinarska udruženja imaju poteškoća u uključivanju u izradi nove Medijske strategije Srbije.
 
Među zemljama kandidatima za EU i potencijalnim kandidatima, od onih koji imaju pristupne pregovore, njih četiri od sedam beleže manje padove u stepenu percepcije korupcije od prošle godine. Uprkos jasnom evropskom uslovu o smanjenju korupcije, mnoge vlade nisu uspele da pokažu posvećnost demokratiji i vladavini zakona.
 
Najbolji nisu savršeni
 
Očekivano, zemlje sa najboljim rezultatima su zemlje zapadne Evrope, ali ipak nijedna od njih nije dostigla savršenu ocenu odnosno nultu korupciju. Najbolje kotirana u Evropi je Danska, slede je Novi Zeland, Finska, Singapur, Švedska i Švajcarska
 
Zemlje sa najgorim rezultatima su Somalija, koja se nalazi na poslednjem 180. mestu, a odmah iznad nje su Sirija, Južni Sudan, Jemen i Severna Koreja.
 
Detaljnije o rezultatima ovog istraživanja možete čitati OVDE.
  • Lala

    29.01.2019 14:46
    Korupcija
    Ljudi pa nije moguće. Na Pinku i Rts-u mi smo zemlja blagostanja i bez korupcije. Ko sad ovde laže.? A šta na sve to još ima da kaže informer?
  • Мунгос

    29.01.2019 12:51
    Руку на срце, ако икоме треба веровати, онда треба овој чувеној агенцији „Transparency International“ (TI).
    Мислим да нема бољих стручњака за корупцију од њих.
    Они су прави мајстори. Мастерси.
  • Bjeli

    29.01.2019 12:27
    Klevecuuu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija