Predlog većih kazni do kraja februara, NVO traže da budu u radnoj grupi

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da se nada da će do kraja februara biti objavljen predlog izmena krivičnog zakonika, koje bi podrazumevale doživotni zatvor za najteža krivična dela, za ubice dece i trudnica.
Predlog većih kazni do kraja februara, NVO traže da budu u radnoj grupi
Foto: Pixabay
"Mi smo uvideli da postoje krivična dela čiji počinioci zaslužuju da budu osudjeni na doživotni zatvor i upravo jedna od krupnih izmena Krivičnog zakonika će biti uvodjenje ove krivične sankcije. Nadam se da ćemo do kraja februara izaći sa predlogom", rekla je Kuburović za Blic.
 
Uvođenje kazne doživotnog zatvora, navela je, podrazumeva i druge zakonske izmene, pre svega Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, jer kazneno-popravni zavodi treba da se pripreme za one koji će da izdržavaju doživotnu kaznu zatvora.
 
Prema njenim rečima, za silovanje, obljubu maloletnika, kao i za proizvodnju droge zakonski minimumi i maksimumi trebalo bi da budu povećani, jer je upravo analizom kaznene politike utvrđeno da se za veliki broj krivičnih dela izriču uslovne osude.
 
Traže da budu u radnoj grupi
 
Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) pozvali su ministarku Kuburović da ta dva udruženja uključi u radnu grupu za izmene Krivičnog zakonika. Iz ove dve organizacije kažu da imaju znanja i iskustva iz te oblasti.
 
U otvorenom pismu ministarki dve organizacije su pozdravile nameru ministarstva pravde da organizacije civilnog društva uključi u proces izmena zakonika, ali podsećaju da se duže od 20 godina bave zaštitom ljudskih prava i mnogobrojnim aktivnostima iz oblasti krivičnog pravosudja.
 
U pismu se podseća da je poslednjeg dana prošle godine formirana ova radna grupa, a da su iz medija obavešteni da njen sastav čine, izmedju ostalih, predstavnici fondacije "Tijana Jurić" i nevladine organizacije "Autonomni ženski centar".
  • Drndara

    02.02.2019 15:08
    @Мунгос
    Kad bi se "narod" pitao, vešalo bi se po ulicama... Sreća pa se ne pita.
    Inače, iskustva civilizovanih zemalja pokazuju da "kazna" bez ozbiljnog rada sa osuđenicima nema efekta. Jer tretirati nekoga kao stoku i očekivati da će biti cveće kada izađe sa robije može očekivati jedino malouman čovek i glup zakonodavac. Povećanje kazne nema smisla, ali ima psihoterapija i socijalizacija. Niko nije odustao od zločina zbog straha od kazne...
  • Мунгос

    02.02.2019 11:07
    Београдски Центар за Људска Права (BСLjP), и
    Комитет Правника за Људска Права (YUCOM), су
    најстручнији и најкомпетентнији за писање закона Србији. Вероватно би писали законе не тражећи никакву надокнаду у новцу. Зато што су то Непрофитне Невладине Владине Организације.
    Јер када они или НАЛЕД напишу Србији неки закон, онда је увек Европска Унија задовољна са таквим правним решењем и никада не враћа Србији закон на дораду или исправку.
    Иначе, и ја сам за то да се казне повећају. Јер стварно, ако је народ толико јогунаст и не слуша, само веће казне могу да га доведу у ред.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.