VIDEO: Deveti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu završen je večeras ispred zgrade lista "Politika" čija su vrata učesnici izlepili trakama "Cenzirasano", "Počelo je" i "Jedan od pet miliona".
VIDEO: Deveti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu
Foto: Screenshot
Protest je završen nešto posle 20 časova, uz poruku jedne od organizatorki Jelene Anasonović da vlast neće izdržati talas slobode, a da će građani izdržati u svojoj borbi. "Brojaće do pet miliona", rekla je ona i pozvala građane da se okupe u isto vreme sledeće subote, 9. februara.
 
Okupljeni su aplauzom pozdravili "hrabre ljude iz Kosovske Mitrovice", koji su večeras prvi put protestovali u tom gradu. Anasonović je kazala da su na protest u Beograd došli studenti sa svih fakulteta koji poručuju ministru prosvete Mladenu Šarčeviću "da neće on govoriti ko je pravo profesorsko ime". "Nećemo ćutati, to je poruka vlastima", kazala je Anasonović.
 
Organizatori protesta su kazali i da su otvorili sajt počeloje.rs. Protest je protekao bez incidenata.
 
 
Učesnici protesta "Jedna od pet miliona" krenuli su u protesnu šetnju centralnim beogradskim ulicama, nakon što su govornici zatražili ostavku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića zbog izjave kojima je uvredio akademsku zajednicu.
 
Profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Marija Bogdanović kazala je da su nastavnici, asistenti i profesori tog fakulteta pružili podršku protestima jer ne žele da žive u zatvorenom društvu "jednog preučenog vođe". Ona je ukazala da se nezadovoljni građani okupljaju na Platou od 1968. godine, jer su slobodan čovek i kritička misao pokretač promena i temelj slobodnog, demokratskog društva. Bogdanović je kritikovala ministra prosvete Šarčevića zbog izjave o učesnicima protesta, ocenjujući da je on "jedan od mnogih kloniranih ljudi preučenog" i da se drugačiji odgovor i nije mogao očekivati.
 
Šarčević je povodom podrške akademske zajednice protestima, izjavio da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta. "Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena", rekao je Šarčević za N1.
 
"Nismo očekivali ništa dobro, a gore ne može biti, ukratko, pokazao je da je njegov resor za njega ništvan", rekla je profesorka Bogdanović.
 
Pevač i pisac Marko Šelić Marčelo održao je satiričan govor i okupljenima se obratio sa "Izdajnici i plaćenici, vi među kojima nema ozbiljnih imena", aludirajući na izjavu ministra prosvete. "Tvoj ministar prosvete javno je ponizio deo akademske zajednice, rekavši da profesori koji su u penziji nisu profesori, ali i da mladi istraživači treba da odu iz zemlje", kazao je Šelić.
 
On je naveo da je prisustvovao svim protestima i da je večeras odlučio da se obrati jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio patrijarha, ali ne Irineja, već njegovog patrijarha da to učini. "Patrijarha koji se zove građanska dužnost, čast i sloboda", naveo je on i ocenio da je "došlo preko glave i da dalje neće moći".
 
Predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković navela je da je na protest došla kako bi ukazala na nezadovoljstvo svih poljoprivrednih proizvođača.
 
Prema njenim rečima, oni već dve godine vode razgovre sa vlašću, ali dobijaju "samo prašinu u očima". "Dižemo glas protiv nepravde, lažnih privatizacija i reformi koji ne vode ničem dobrim već strahu za golu egzistenciju i sigurnom odlasku mladih", kazala je Stanković.
 
Organizatori protesta su se na početku okupljanja zahvalili studentima Fakulteta političkih nauka, koji su im se priključili nakon što su organizovali protestnu šetnju od svog fakulteta do Platoa. Pročitano je i njihovo pismo u kojem traže ostavku Šarčevića, pružaju podršku nastavnicima i profesorima, ali i pozivaju druge studente da im se pridruže.
 
Učesnici protesta prekrili vrata RTS-a plakatima
 
Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" večeras su prekrili ulazna vrata Radio-televizije Srbije plakatima na kojima su kao jedan spojena lica direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i direktora televizije Pink Željka Mitrovića.
 
Sa razglasa je emitovan poziv Bujoševiću da podnese ostavku sa "mesta koje je uzurpirao", kao i glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa Nenadu Lj. Stefanoviću da se prestane sa "lažima predsednika Aleksandra Vučića kao da su istinite".
 
Oko ulaza u zgradu RTS-a postavljena je traka "Cenzirisano", a na platou te medijske kuće upaljene su baklje i postavljen veliki transparent "Gotov je". Takođe, na vrata je zalepljena stara poruka nekadašnjeg pokreta "Otpor" sa stisnutom pesnicom i porukom "Gotov je".
 
Prethodno su članovi Pokreta ujedinjenih fantoma postavili ružičaste četke na vratima RTS-a sa poruka "Dragane Bujoševiću da se menje prljaš, poklon četke da se istrljaš", "Da li ćeš obraz ili wc šolju, Pokret ujedinjenih fantoma to tebi ostavljana na volju".
 
Na sledećoj poruci je postavljeno uputstvo "Iskorišćene četke poslati na Andrićev venac". Sve vreme je sa razglasa puštana špica "Dnevnika", čule su se sirene koje zavijaju, a građani su skandirali "Vučiću, lopove".
 
Učesnici šetnje ostavili poruke Vučiću zašto protestuju
 
Ispred zgrade Predsedništva Srbije organizatori beogradskog protesta "Jedan od pet miliona" ostavili su tri kutuje u koje su potom građani počeli da ostavljaju poruke sa objašnjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji.
 
Kutije su doneli predstavnici Pokreta ujedinjenih fantomki, koji su na kutijama ostavili fantomke i poruku "Kada vidiš fantomku na glavu je stavi, što da budeš skriveni, budi fantom pravi". Kako je rekla jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, građani ne žele da ćute, a slanje poruka jedan je od načina da ih predsednik Srbije Vučić sasluša. "Ako treba doćićemo u ponedeljak i u pet ujutru da isporučimo pisma", kazala je Anasonović.
 
Pogledajte kako je bilo juče na protestu u Novom Sadu, trećem po redu i najposećenijem.
  • Draganče

    03.02.2019 08:11
    Spot za malou**ne
    Hajde botovi, idite i gledajte ovaj novi spot o vašem tajkunu i ljubite mu i mačku u .... a ne samo šapu. Ko vas pita šta mislite o protestima?! Svi su komentari isti, toliko ste nepismeni i jadni. Što više lupetate (ALO GRIP!!!), av aš Vođa snima idiotluke za retardirane, to je nas više. Imate još vrlo malo vremena za tu salamu, posle ide ....vi ćete se prvi sami međusobno poujedati za gutljaj vode, tako da će Srbija da ostane čista.
  • Datere

    03.02.2019 06:58
    Ne bude li opozicija uspela da eksploatise mafijski cin prodaje KOPERnikusa od strane telekoma... i da time obori SNS .. onda ni ne zasluzuju nista... dat je zicer sad ga treba iskoristiti !!!!!!
  • Kome je dobro

    03.02.2019 03:34
    nek ne seta
    Igor 02.02.2019 • 22:33
    Ns

    Haos je vec tu. Sudstvo koje ne funkcionise, odnosno funkcionise po babu i po stricevima, zdravstvo, socijalne sluzbe, kriminal i policija u sprezi, politicari koji gaze gradjane... Treba li vise da se nabraja? Rasprodaja prirodnih resursa, restitucija koja vraca crkvi koja ne placa porez a ne vraca gradjanima. prosveta i skolstvo... Pravo je pitanje sta funkcionise osim kladionica? I onda je mirna protestna setnja po tebi haos i svi ti gradjani su ludi? A to su samo oni koji su ostali, a gde su oni koji su otisli da se nikada vise ne vrate? A ima ih skoro koliko i ovih koji su na ulicama. Ovoliko neuredjen sistem ogrezao u korupciju ne postoji ni u jednoj drzavi Evrope pa ni Bakana vise. Mozemo se meriti samo sa nekim diktaturama Juzne Amerike. Ako nam je to dobro, onda nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.