Državni službenici od danas moraju da budu ljubazniji ako žele veću platu

Svaki od 20.000 državnih službenika dobiće obrazac sa pravilima za ponašanje prema strankama, saradnicima i šefovima, piše "Blic".
Državni službenici od danas moraju da budu ljubazniji ako žele veću platu
Foto: Pixabay
Akt pod nazivom "Uredba o određivanju kompetencija za rad državnih službenika" stupa na snagu danas, 4. februara.
 
"Svako radno mesto i svaki radnik imaće svoj obrazac sa naznačenim modelima ponašanja i znanja koja se od njega očekuju. Reč je o dokumentu koji vrlo precizno propisuje načine ponašanja i sposobnosti koje mora da ima svaki državni službenik. Propisane kompetencije i potrebne veštine biće prilagodene vrsti posla i različite za svako radno mesto. O njima će odlučivati rukovodilac odeljenja u saradnji sa jedinicom koja se bavi kadrovima u nadležnom organu", kaže izvor "Blica" i dodaje da su od ove, najnovije uredbe izuzeti državni službenici na lokalnom nivou, kojih takođe ima oko 20.000.
 
Praktično, za državne službenike na izvršilačkim mestima koja nisu rukovodeća zahtevaće se otvorenost, ljubaznost i strpljivost prema saradnicima. Oni moraju da budu i dobri slušaoci, da obraćaju pažnju i razumeju onoga ko im govori. 
 
S druge strane, ovaj državni službenik mora da bude jasan, elokventan i precizan kada objašnjava. Sve to treba da poseduje i jedan šalterski radnik koji radi sa građanima i na njihov zahtev izdaje i prima dokumenta iz različitih oblasti.
 
S druge strane, od rukovodilaca odeljenja se zahteva pristupačnost. Oni moraju da poštuju različitosti, da jasno i smireno saopštavaju i dobre i loše vesti, da ulažu napor da ublaže napetost saradnika, ali i da uspešno pregovaraju, podstiću tim na bolji rad i daju podršku.
 
Vlada je prethodno donela uredbu za ocenjivanje državnih službenika koja će trajati tokom ove i 2020. Nakon toga, u 2021. rukovodioci će doneti pisanu ocenu za svakog zaposlenog, a oni koji se dobro pokažu mogu da računaju na povećanje zarade od 2.000 do 8.000 dinara mesečno.
  • Sluzbeno lice

    05.02.2019 09:37
    Je l ovo važi i za nas nadničare na pp ugovoru?
  • Обсарвер

    04.02.2019 13:55
    Бонтон
    Ако га неким случајем не доносе из куће, онда будуће државне службенике, прво послати у школу Бонтона, па онда да га полажу у теорији и пракси, уз Државни испит. Иначе су нам се згадили појединци, који су од оваца, дошли право у Државну службу. Којим су то путем дошли ? сви се питамо, али и знамо да су чудни путеви Господњи. Никакве награде, или казне неће њих поправити. Полагање Бонтона, као возачког испита, а касније, кад прођеш кроз црвено, казна, минус бодови и поново у школу Бонтона.
  • Lepo

    04.02.2019 12:57
    Ali bi bilo bolje da ih ocenjuju stranke, a ne šefovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.