Đorđević: Ove godine povećanje penzija i plata

Penzioneri i zaposleni u javnom sektoru mogu ove godine da očekuju povećanje penzija i plata budući da su rezultati u budžetu već za prvi mesec ove godine bolji od predviđenih, izjavio je danas ministar za rad Zoran Đorđević.
Đorđević: Ove godine povećanje penzija i plata
Foto: 021
"Ono što je dobra vest jeste da januar pokazuje da idemo u pozitivnom pravcu, da su rezultati bolji od predviđenih i da možemo da očekujemo lepe vesti i za naše penzionere i zaposlene i povećanje plata i penzija u ovoj godini", rekao je Đorđević za TV Prva.
 
On je ocenio da Vlada može da se pohvali rezultatima u januaru, pogotovo s prihodom koji ima Fond PIO, te da se očekuje da oni budu daleko bolji u februaru, s obzirom da će povećanje plata u javnom sektoru stupiti na snagu s januarskom platom, te se faktički pojedini efekti očekuju u februaru.
 
Upitan koliko povećanje mogu da očekuju penzioneri i navodima da će ono iznositi šest odsto, on je rekao da je teško s takvim prognozama izaći u januaru jer bi to, kako je ocenio, bilo neozbiljno i da tek posle analize prihoda može da se raspravlja o raspodeli sredstava.
 
Podsetimo da je ranije "Blic" objavio izjave članova Fiskalnog saveta da se povećanje penzija u ovoj godini može očekivatiu decembru, i to za oko pet do šest odsto u proseku.  
 
Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kaže da nove procente povećanja treba pažljivo planirati u drugoj polovini ove godine, a primeniti ih tek od 2020.
 
"Objektivno je da povećanje u proseku iznosi oko šest odsto. Dobro je što smo u situaciji da razmišljamo o povećanju, a ne o tome da li plate i penzije treba da budu zamrznute ili, ne daj Bože, umanjene. Ali s druge strane, ne treba da upadamo u zamku da odmah nakon donošenja budžeta i dobrih budžetskih rezultata u prvim mesecima godine krenemo da licitiramo kada će i za koliko uslediti novo povećanje", ocenio je Vučković za "Blic".
 
On je dodao da se odluka o povećanju donosi jednom godišnje, prilikom pravljenja budžeta.
 
I njegov kolega Nikola Altiparmakov kaže da penzioneri mogu računati na dodatno povećanje penzija.
 
"Ono bi moglo da iznosi od pet do šest odsto, bazira se na privrednom rastu zemlje, a odluku o povećanju bi trebalo očekivati krajem godine. Da li će u toku godine biti jednokratne pomoći koju su penzioneri dobijali ranijih godina, ne može da se kaže. Ono se ne vidi u budžetu za 2019. ali se nije videlo ni u 2018. ni 2017. godini", ocenio je Altiparmakov.
  • mihajlo

    04.02.2019 20:03
    Znači da je stanje u ekonomiji dobro!!
  • Danijel

    04.02.2019 17:57
    danijel@gmail.com
    Jos veca penzija, jos veci napredak za Srbiju i jos bolji podstrek za narod.
  • Dr Miggyy

    04.02.2019 14:48
    PENZIONERI, ISTA PESMA!
    PENZIONERI, ISTA PESMA ISTO ODSTOJANJE!

    Jadni li su penzioneri, jer o njima se (na)sekiraju svi živi u vlastima. Počeli su od početka godine da licitiraju porast penzija (za 6%), za sada jednom godišnje u decembru u ovom bezakonju. Da se razumemo, penzije u 2018. godini, osim najsiromašnijim (kojima je porast 5% do kraja ove godine), nije povećana ni za paru, ako ne računaju, kojim slučajem, obustava otimačine penzije, a budžet i suficit su prepuni parama. A sada mame penzionere, da povećanjem im prinadležnosti glasaju na još neobjavljenim, a najavljenim izborima u 2019. “Ne lipši magarče (penzioneru) do zelene trave (lažovno obećane penzije)”!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.