Istraživanje: Studenti smatraju da su muškarci u Srbiji diskriminisani

Studenti smatraju da društvo u Srbiji i dalje toleriše porodično nasilje, a nejednaka raspodela kućnih poslova i nasilje u porodici najčešći su vidovi rodne neravnopravnosti, pokazalo je istraživanje "Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o rodnoj ravnopravnosti u Republici Srbiji".
Istraživanje: Studenti smatraju da su muškarci u Srbiji diskriminisani
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", ovo istraživanje sproveo je Centar za međunarodnu javnu politiku na uzorku od 1.403 ispitanika, studenata fakulteta Univerziteta u Beogradu. 
 
Većina akademaca smatra da je vidljiva neproporcionalna zastupljenost žena na mestima gde se donose ključne odluke kako u javnoj tako i u privatnoj sferi, kao i da je znatno veća stopa nezaposlenosti žena u odnosu na muškarce. Više od polovine studenata, njih 53,5 odsto, izjasnilo se da je Srbiji rodna ravnopravnost delimično zastupljena.
 
Koordinator Sektora za istraživanje javnog mnjenja Lazar Subotić rekao je da je istraživanje potvrdilo neke postojeće teze, ali da su pojedinim rezultatima do kojih su došli bili iznenađeni.
 
"Najveće iznenađenje za nas je da su muškarci u Srbiji, prema mišljenju studenata UB, diskriminisani. Takođe, muški studenti smatraju da su i u brakorazvodnim parnicama diskriminisani prilikom dodele starateljstva nad decom i imovinom", rekao je Subotić.
 
Kako je istakao, situacija u Srbiji u proteklih nekoliko godina je napredovala i naša zemlja se, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju u rodnoj ravnopravnosti, sada nalazi na 40. mestu od 144 zemlje.
 
Kao najveće probleme sa kojima se žene suočavaju u Srbiji akademci su naveli seksualno uznemiravanje, nasilje u porodici, ali i usklađivanje materinstva sa karijerom. Još jedan od problema leži i u nejednakoj plati između polova, kao i manje učešće žena na rukovodećim pozicijama. A za sve korenite promene, koje su ovom društvu neophodne kako bi ove rodne razlike nestale, potrebno je vreme, smatraju stručnjaci.
 
"To što smo u 21. veku i što se nama puni glava sa političkim pamfletima, ne vredi, jer sredina prosto ima svoja pravila ponašanja koja se vrlo teško menjaju. Ponašanja i društvene norme su kod nas uređena tradicijom, kulturom, svime onim što smo imali i što imamo i dalje, posebno u unutrašnjosti u manjim sredinama, a svi ti oblici ponašanja ostaju takvi i teško se menjaju", kaže za "Blic" socijalni psiholog Vesna Tomić.
 
A do promene kolektivnog društvenog ponašanja jedino se može doći istinskom promenom svesti naroda koja je, priznaje sagovornica "Blica", veoma dugotrajan proces.
 
"Plašim se da ljudi očigledno ne znaju šta znači promena svesti koja jedina može da dovede do promene ponašanja. To je dug proces, trajan proces, moraju za to da se stvore uslovi u sredini. A budući po rezultatima ovog istraživanja, sredina očigledno ne stvara uslove i onda to deluje kao prazna priča. Protiv sredine je vrlo teška, dugotrajna borba na apsolutno svim poljima", smatra Tomić.
 
Inače, istraživanje je još pokazalo da su studenti Univerziteta u Beogradu prilično liberalno orijentisani prema položaju LGBT osoba u Srbiji, ali postoje neke razlike kada je reč o pravima na sklapanje braka i usvajanje dece.
 
"Studenti Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta imaju negativan stav po pitanju braka i usvajanja dece LGBT osoba, dok su studenti nekih drugih fakulteta, kao što je Fakulteta političkih nauka, odgovorili pozitivno po tom pitanju", zaključio je Lazar Subotić.
  • Slanina

    04.02.2019 14:08
    Sta kazu procenti?
    "Najveće iznenađenje za nas je da su muškarci u Srbiji, prema mišljenju studenata UB, diskriminisani. Takođe, muški studenti smatraju da su i u brakorazvodnim parnicama diskriminisani prilikom dodele starateljstva nad decom i imovinom."

    Procitah negde, a mogu reci i da verujem u to, da se u preko 90% slucajeva majke dobijaju starateljstvo nad decom. Objasnite mi, o vi najvise iznenadjeni strucnjaci, sta je to ako nije diskriminacija?
  • Licemerje

    04.02.2019 11:35
    @goran
    Zbog čega lažete da na Zapadu muškarac daje gotovo celu imovinu ženi, a ponajviše da se podrazumeva da deca pripadaju majci? Obzirom da se lupa na sva zvona o ravnopravnosti, imate li specijalan razlog zašto smatrate normalnim da žena, osim ako je potpuno mentalno nesposobna, dobija išta više od muškarca?
    @Novosađanka
    Ako u braku niste ništa stekli, onda niste imali šta ni da dobijete. Ne možete za sebe tražiti ono što niste stekli. Alimentaciju pak je bio obavezan da plaća, a ako je oformio drugu porodicu ne razmem šta vam znači da je "zbrisao" - da li je vaš bivši suprug bio u zatvoru pa je "zbrisao" ili se na neki način razvodom odrekao slobode kretanja? Vidite, isto koliko je on kriv za neplaćanje alimentacije toliko i vi pokazujete zašto vam je brak propao.

  • wtf

    04.02.2019 10:59
    @Novosadjanka
    "To nije diskriminacija, nego čista logika." ne moze se gledati tako kad je u pitanju starateljstvo nad decom. Svaki slucaj se treba gledati posebno. Kao sto svi muskarci ne mogu biti dobri ocevi, tako ni sve zene ne mogu biti dobre majke. Najveci problem je tu sto se uglavnom ne dobija zajednicko starateljstvo, nego jedan roditelj, obicno majka, dobije starateljstvo, a otac vidja dete 1-2 puta mesecno. Naravno, tu najvise pate deca, jer deci treba uticaj oba roditelja (sem ako nije neko nasilje u pitanju, naravno)...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija