Srbiji ne preti grčki scenario

Ekonomista u Svetskoj banci Dušan Vujović izjavio je da Srbiji ne preti grčki scenario prevelikog zaduživanja u inostranstvu, ali da veći problem predstavlja zaduživanje države kroz neplaćanje svojih obaveza.

Ekonomista u Svetskoj banci Dušan Vujović izjavio je da Srbiji ne preti grčki scenario prevelikog zaduživanja u inostranstvu, ali da veći problem predstavlja zaduživanje države kroz neplaćanje svojih obaveza.

"Mi smo blizu gornje granice zaduženosti (45 odsto BDP-a) i tu nema mnogo prostora za dopunsko formalno zaduživanje. Mnogo je veći problem neformalno zaduživanje države kroz neplaćanje obaveza", rekao je Vujović. On je naveo da je potrebno hitno rešavati taj problem i da bi država mogla da počne time što bi prvo platila sve svoje obaveze, a zatim organizovala razrešenje međusobnih potraživanja.

Opasno povećanje javne potrošnje

Ekonomska politika u predizbornoj  2011. godini, mora da bude opreznija nego inače i Vlada Srbije ne sme da dopusti da javna potrošnja bude veća od predviđene budžetom, upozorio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Pavle Petrović. "Srbija se suočava sa značajnom ekonomskom i političkom neizvesnošću koja lako može da sklizne u vrtlog ekonomske nestabilnosti", ocenio je Petrović.

On je istakao da je vlada oslabljena, a da Srbija ulazi u predizbornu kampanju i to je ambijent pogodan za nerealne, kratkovide zahteve za povećanje javne potrošnje koji ne vode računa o širim posledicama.

  • da puknemo ko' grčka

    05.03.2011 23:19
    treba još puno da poradimo da bi uopšte bili blizu Grčke, gde jedan kelner zarađuje više nego naš univerzitetski profesor. Nama sigurno ne preti grčki scenario, već u najboljem slučaju argentinski ili teheranski.
  • Vedran

    05.03.2011 21:01
    @Novinar
    Upravo sam to htjeo da napišem, uzeo si mi tekts sa tastature. :))
  • kiza

    05.03.2011 17:23
    hehe nama ne preti vise nista mi smo totalni bankroti :)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.