Fridom haus: Srbija više nije slobodna zemlja

Od svih država Zapadnog Balkana jedino se Hrvatska može pohvaliti titulom "slobodne države" bar kada je reč o oceni koju na početku svake godine u svom izveštaju daje međunarodna nezavisna posmatračka organizacija Fridom haus (Freedom House).
Fridom haus: Srbija više nije slobodna zemlja
Foto: 021.rs
Sve ostale države regiona, Fridom haus smatra "delimično slobodnim", piše Radio slobodna Evropa.
 
Ono što je novina u najnovijim, upravo objavljenim, podacima jeste da je Srbija prvi put, posle deceniju i po, izgubila epitet slobodne države našavši se u kategoriji "delimično slobodnih".
 
"Status Srbije opao je zbog pogoršanja u načinu sprovođenja izbora kao i zbog nastavka pokušaja Vlade i njenih savezničkih medija da kroz zakone ugnjetavaju nezavisne novinare provlačeći ih kroz prljave kampanje", objašnjava Fridom Haus u svom izveštaju i dodaje: "Aleksandar Vučić je de facto akumulirao svoju vlast što je u suprotnosti sa ustavnim ovlašćenjima koje ima kao predsednik Srbije."
 
Još jedna nepovoljna fusnota Fridom hausa za Srbiju je i podatak da se našla među prve četiri države sa najvećim padom u jednoj godini. Sa šest bodova manje u 2018. našla se tik iza Nikaragve, Tanzanije i Venecuele. Iz izveštaja se takođe vidi i to da je Srbija do 2014. išla uzlaznom linijom, a od 2014. silaznom putanjom.
 
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić i potkopavanje demokratije
 
U izveštaju o slobodama u svetu tokom prošle godine, FH u negativnom kontekstu spominje još jednog političara iz regiona – predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića. Mada je ova država iz 2017. u 2018. godinu ušla sa nepromenjenim statusom "umereno slobodne", FH Đukanovićeve greške stavlja u ravan sa srpskim predsednikom.
 
"Na Balkanu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavili su da konsoliduju državnu vlast oko sebe i svoje klike, potkopavajući, tako, osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja", navode u Fridom hausu.
 
​Korupcija zajednički imenitelj regiona
 
Osim, na početku pomenute Hrvatske, sve druge države u regionu zadržale su status "umereno slobodnih". I mada ih u sažetku Izveštaja 2019, FH posebno ne podvlači, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji na samom sajtu organizacije i dalje se pripisuju već postojeće manjkavosti po pitanju sloboda.
 
U Bosni i Hercegovini to je korupcija koja, navodi se, ostaje ozbiljan problem. Konstatuje se takođe da je nestabilna budući da Milorad Dodik nastavlja da preispituje Ustavni sud ističući svoju ambiciju ka otcepljenju Republike Srpske.
 
Kritike na račun korupcije, slobode izražavanja i rada novinara dele i Kosovo i Makedonija. Za Kosovo, pored navedenog, i dalje stoji mišljenje iz prethodnog izveštaja da se izvršna vlast meša u rad pravosuđa.
 
Svet - demokratija u povlačenju
 
Globalno, sloboda i demokratija u svetu postepeno ali sigurno opadaju već trinaestu godinu zaredom. Analizom 195 država sveta, FH zaključuje da je 86 država sveta slobodno, 59 ima delimičnu slobodu, dok je 50 uopšte nema.
 
Poredeći sa izveštajem za 2017. broj slobodnih država je manji a onih iz kategorije "bez slobode" je u porastu.
 
Pored Srbije, nazadovanje u promeni statusa tokom 2018. godine, stekle su još četiri države sveta: Nikaragva, Uganda, Zimbabve i, jedna evropska, Mađarska. Politika premijera Viktora Orbana godinama unazad smanjuje skor Mađarske na listi Fridom hausa koji je tu državu 2019. godine ubacio, na kraju i konačno, u kategoriju delimično slobodne.
 
Razlog su, smatraju u FH, konstantni napadi stranke Viktora Orbana, Fides, na državne institucije kao i zloupotreba parlamentarne većine. Ona je, navode, od 2010. do danas, nametnula ograničenja i preuzela kontrolu nad medijima, opozicijom, nevladinim organizacijama, sudovima, religijskim grupama, obrazovnim sistemom, privatnim sektorom i svim drugim sferama društva.
  • Vojvosadjan

    08.02.2019 10:45
    Nemojte tako...srBIA je ZLO-BOTna država...U potpunosti
  • Fino varivo

    06.02.2019 19:22
    umesto Varivo
    oslobodili se od svih sad samo jos od sebe. Sve ili pobili ili razjurili.sede na kostima drugih naroda.
    Koliko se placa taj papir.
  • Miodrag

    05.02.2019 18:26
    Ma hajte molim vas
    E neka hvala bogu pa su komšije slobodna zemlja.Pa kad nemaju više Srba u njoj i ostalih nacija.Žive samo Hrvati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.