Novinarska udruženja: Otkriti i kazniti one koji su pretili TV N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Udruženje novinara Srbije zatražili su od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1.
Novinarska udruženja: Otkriti i kazniti one koji su pretili TV N1
Foto: 021.rs
NUNS i NDNV navode da je krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić, javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1. 
 
"Ukoliko bi takva, jasna i nedvosmislena osuda izostala, defnitivno bi postalo jasno ono što dva novinarska udruženja odavno tvrde - da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije. Tim pre što upravo predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike", navode NDNV i NUNS u saopštenju.
 
Kako se dalje navodi, NUNS i NDNV će o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.
 
UNS je još podsetio da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.
 
Podsetimo, TV N1 dobila je pretnje da će nastradati njeni novinari, njihove porodice, a zgrada televizija biti dignuta u vazduh. Pretnje su ovom mediju stigle u vidu pisma, koje je potpisano sa Beogradski veterani ratova 1999. Te pretnje su prijavljene i policiji, a opširnije možete čitati OVDE.
  • Del Boy

    05.02.2019 22:33
    Déjà Vu.
    Déjà Vu. Na+alost već viđeno, tako je počelo sa Kopernikusom, O2(B92), Prva... Napad, od kao anonimnih, da se vlasniku SBB-a i N1 da do znanja da je "vreme" prodaje... Počeli su i SBB-ov Iternet da ometaju i... znate šta to znači ne moram valjda da Vam crtam, vidimo se u subotu. Nadam se da će ovo biti objavljeno.
  • VladaN

    05.02.2019 15:25
    A inspirator?
    Više onog Jovanova prozvati i objasniti mu da je “ pas koji laje a ne ujeda” Ali njegove mizerne izjave kod ludaka izazivaju ovakve ni malo naive postupke.
  • Paor

    05.02.2019 15:02
    Da, da, ...
    Važniji je za ovu državu predsednik, odnosno moramo prvo da vidimo ko sve preti njemu, premijeriki i ministrima, pa onda slede ovi dole (manji po važnosti), ...novinari i ostali.
    Da neće neko reći da je CIA TV N1 važnija za ovu državu od predsednika države?

    Čekajte na red, jer ste hteli na DIVLJI ZAPAD, pa sada svi trpimo posledice nepliberalnog kocepta države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija