Insajder: Automobili i mobilni telefoni za Koridore preko tendera za autoput

Državno preduzeće Koridori Srbije je od bugarske kompanije Trejs, u čijem automobilu se nalazio direktor Koridora Zoran Babić u trenutku saobraćajne nesreće, od predviđenih 12 do sada dobilo 10 vozila, objavio je danas Insajder.
Insajder: Automobili i mobilni telefoni za Koridore preko tendera za autoput
Foto: Pixabay
To su automobili koje je Trejs morao da obezbedi na osnovu potpisanog ugovora, a čija je nabavka ušla u cenu po kojoj oni grade deonicu autoputa.
 
"Na taj način praktično je izbegnut tender za kupovinu vozila, a sve to su platili građani Srbije", navodi se na sajtu Insajdera i dodaje da su "automobili, njihovo održavanje, mobilni telefoni samo deo troškova koje građani plaćaju, a koji su ugrađeni u cenu izgradnje autoputa". 
 
Vrednost potpisanog ugovora za izgradnju deonice od tunela Predajane do Caričine Doline bila je 34 miliona evra.
 
"U tu cenu, kako se ispostavilo, ušla je između ostalog i nabavka automobila za Koridore Srbije. To državno preduzeće je na taj način izbeglo obavezu da raspiše poseban javni tender i da mimo javne kontrole kupi automobile i to novcem svih građana", ističe Insajder.
 
Prema podacima koje su Koridori Srbije dostavili Insajderu, dva automobila "škoda yeti" i "škoda oktavia" plaćena su oko 35.000 evra dok je "škoda superb" koja je učestvovala u udesu na naplatnoj rampi Doljevac, plaćena nešto više od 27.000 evra, što je i okvirna tržišna cena.
 
Insajder je od Koridora Srbije tražio ugovor za izgradnju deonice u Grdeličkoj klisuri i uslove tendera. Prema dostavljenom ugovoru bugarska firma Trejs je imala obavezu da za potrebe investitora i predstavnike Nadzornog organa, između ostalog, nabavi šest automobila.
 
U Koridorima navode da bi, na osnovu dva ugovora za izgradnju deonica autoputa E75 i E80 koji su potpisani sa firmom Trejs, to državno preduzeće trebalo da dobije ukupno 12 automobila. Od toga se 10 već koristi.
 
"Svu opremu i vozila Koridori Srbije su već platili kroz redovne mesečne privremene situacije, ali ugovornim odredbama je predviđeno da se ta oprema i vozila prenose u vlasništvo Koridora Srbije na kraju projekta, kada se vrši i primopredaja izgrađenog objekta, odnosno deonice autoputa", naveli su u Koridorima Srbije uz napomenu da vozila već pripadaju tom preduzeću.
 
Oni tvrde i da je takav aranžman uobičajen kada je reč o međunarodnim ugovorima i da se sprovode tenderske procedure koje su propisale banke-međunarodni kreditori. "Navedena obaveza bila je predviđena uslovima tenderske dokumentacije i bila je poznata svim ponuđačima u fazi priprema ponuda. Dakle, u pitanju je uobičajena praksa za ugovore o izvođenju radova", objasnili su u Koridorima.
 
Insajder je podsetio da je za nabavku vozila preko ugovora o izgradnji puta javnost u Srbiji praktično slučajno saznala. 
 
Naime, vozilo koje je koristio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, a koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi vodilo se upravo na firmu Trejs, dok je vozač zaposlen u Koridorima. "Imajući u vidu umanjenu mogućnost kontrole prilikom ovakvih nabavki, postavlja se pitanje da li je zapravo otkriven još jedan mehanizam koji otvara prostor za legalizovanje korupcije", naveo je Insajder.
  • Luna

    06.02.2019 00:22
    To
    Rts treba prodati definitivo, to je leglo nipotizma, oni trebaju da budu oslonac gradana za informacije ali ne, prodati i to siptarima
  • jpj

    05.02.2019 23:45
    Trebaju im da jure po koridoru..da prate napredak radova.
  • Korčagin

    05.02.2019 23:09
    Samo kratko:
    petak 18h!!!

    SLOBODA,JEDNAKOST,BRATSTVO!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.