"Zvaničnici izveštaj Fridom hausa da Srbija nije slobodna ne demantuju činjenicama"

Dan nakon što je objavljen izveštaj međunarodne posmatračke organizacije Fridom haus, koji je Srbiju prvi put posle 15 godina izbacio iz društva slobodnih država i postavio joj prefiks delimično slobodna, državni funkcioneri počeli su da ga komentarišu, ocenjujući ga neobjektivnim.
"Zvaničnici izveštaj Fridom hausa da Srbija nije slobodna ne demantuju činjenicama"
Foto: 021.rs
Premijerka Ana Brnabić kaže da ona oseća da živi u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina.
 
"Mislim da je izveštaj nedovoljno objektivan i da se bavi nekim percepcijama sa kojima se ja ne bih složila", rekla je premijerka.
 
Nije sve tako crno, ocenjuje ministarka pravde Nela Kuburović.
 
"Znate šta, taj izveštaj treba pročitati u celosti. Pa ako ga pročitate u celosti videćete da komentari nisu tako loši kako pokušavaju da se predstave ili da se izvuče jedna rečenica iz celog konteksta", kazala je ministarka.
 
Kako prenosi N1, u izveštaju je reč Srbija pomenuta ukupno četiri puta. Prvi put kao jedna od četiri države sa najdrastičnijim padom ljudskih prava u celom svetu, zajedno sa Nikaragvom, Tanzanijom i Venecuelom. Drugi put u paragrafu koji se tiče antidemokratskih lidera, u koje je svrstan i srpski predsednik.
 
"Na Balkanu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i crnogorski predsednik Milo Đukanović nastavili su konsolidovanje državne moći oko sebe i svoje klike, podrivajući osnovne standarde dobrog upravljanja i prekoračujući svoja ustavna ovlašćenja", stoji u izveštaju Fridom hausa.
 
Treći put, Srbija je izdvojena kao jedna od država koje su izgubile status slobodne zbog urušavanja izbornog procesa i napada na novinare, kao i još jednom, u tabeli koja pokazuje propadanje demokratije.
 
Na sve to već godinama ukazuju i domaće nevladine organizacije, ali sagovornike više nemaju, upozorava za N1 Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.
 
"Nekako imam utisak da ih je baš briga šta građani misle. Mi ipak predstavljamo neku grupu građana koja se udružila sa nekim ciljem. Neko ima za cilj da unapredi životnu sredinu, neko da popravi demokratiju, neko obrazovanje, neko stanje ljudskih prava. I mislim da to treba da se uvažava", poručuje.
 
Ocenama da je izveštaj Fridom hausa neobjektivan, srpski zvaničnici šalju poruku domaćoj javnosti, međutim, osim ličnog utiska, ne demantuju ga činjenicama, poručuju u Beogradskom centru za ljudska prava. Nakon ove definicije, ništa neće biti isto što se položaja Srbije u svetu tiče, ocenjuje Vesna Petrović.
 
"Verujem da je predsednica Vlade svesna toga da izveštaj Fridom hausa nije zanemarljiva stvar i da mnogi to gledaju, u kakvom stanju se nalazi zemlja. I to naravno direktno utiče i na sve druge akcije koje bi neke države mogle da preduzimaju prema Srbiji", istakla je Petrović.
 
Osim podrazumevanog diplomatskog podozrenja, kaže, izveštaje o stanju ljudskih prava gledaju i investitori koji bi eventualno želeli da ulažu u Srbiju. Iskustvo pokazuje da velike kompanije delimično slobodne zemlje izbegavaju u širokom luku.
  • Sever Srbije

    07.02.2019 16:43
    Limanac
    Ja sam protiv separatista i onih sto na lazima i ulicom dodjose na vlast a sad ovi ne znaju da vode drzavu ka postenju. Dajte postenije i nije problem odma na izbore. Ti si bot to se vidi i dobro poznajes takve ,dal stizes i na protest ako si uopste iz NS il ti je i tada smena u virtuelnom svetu i cekas posao kod kvazi glumaca kada revolucijom " dodju" nq vlast?
  • premijerki je sve OK

    07.02.2019 15:54
    Freedom hous radi svoj posao a mi znamo da su što se srbije tiće u pravu.
    Premijerka se ne slaže, bez srama i stida.
  • Korozija

    07.02.2019 13:50
    Sremčice kakve veze ima ovaj izveštaj Freedom House sa Hrvatskom?
    Ovo je izveštaj koji jasno oslikava pravo stanje u Srbiji po pitanju medijske slobode.
    Zar nije očigledno da živimo u diktatorskoj državi gde se preko javnih servisa u rukama sadašnjih vazala bezočno laže 24 sata?!

    Bez skretanja sa teme, ne živimo u Hrvatskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija