Milijarde iz dijaspore idu na dnevnu potrošnju građana, država želi da ih usmeri u investicije

Srpska dijaspora poslala je u proteklih osam godina u Srbiju više od 25 milijardi evra.
Milijarde iz dijaspore idu na dnevnu potrošnju građana, država želi da ih usmeri u investicije
Foto: Pixabay
Međutim, najveći deo tog novca nisu investicije namenjene za pokretanje biznisa i otvaranje novih radnih mesta, već je novac koji je otišao na dnevnu potrošnju građana.
 
Kako bi se građani Srbije koji žive i rade u inostranstvu ohrabrili da ulažu u zemlju porekla, prema mišljenju sagovornika Tanjuga, potrebno je da se izradi nova Nacionalna strategija za dijasporu kojom bi se jasno definisali prioriteti države i ponudili konkretni projekti u koje bi dijaspora mogla da ulaže. 
 
Ukoliko se u narednom periodu ne donese plan za jačanje veza s dijasporom, treća generacija srpskih migranata, mladi rođeni van Srbije, neće više imati rodbinu u Srbiji kojoj šalju novac, a danas su sredstva koja se šalju rođacima i najveća koja stižu iz dijaspore, jer njihovi roditelji već planiraju da penzionerske dane provedu u zemlji u kojoj su radili decenijama, smatra predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović
 
Ali, među privrednicima srpskog porekla u Austriji, kaže Kapetanović, postoji volja da se investira u Srbiju i Republiku Srpsku.  Samo u Beču, kaže, ima više od 7.000 Srba koji u tom gradu drže mala i srednja preduzeća. 
 
"Srbija danas ima prečih zadataka i obaveza, ali je, ipak potrebno rešiti saradnju na konkretnom nivou, a dijaspori se mora posvetiti veća pažnja", kaže Kapetanović. 
 
Iako nema tačne brojke koliko građana Srbije godišnje ode iz zemlje u potrazi za poslom, njihovim odlaskom se stvara nova generacija koja bi doznakama mogla da pomaže svoje rođake u zemlji porekla. 
 
Međutim, član skupštinskog Odbora za dijasporu Aleksandar Čotrić kaže da to nije način za jačanje saradnje matice i dijaspore, već je potrebno, kaže, izraditi Nacionalnu strategiju za dijasporu. 
 
"Treba ponuditi našim uspešnim privrednicima u inostranstvu povoljne uslove za investicije, kao što je to ponuđeno nekim stranim investitorima", smatra Čotrić i podseća da su Italija i Irska, ali i Indija i Kina, izradile nacionalne planove za povratak svojih građana u matične države. 
 
Da je potencijal za ulaganje u Srbiju iz zemalja u kojima živi iseljenici velik ali neiskorišćen, saglasan je i rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno privatno partnerstvo u Privrednoj komori Srbije Đorđe Andrić. Od 2010. do 2018. godine u Srbiju je mimo zvaničnih kanala ušlo više od 25 milijardi evra, procenjuje Andrić. 
 
Zato, napominje, potrebno je da se deo ovih sredstava preusmeri iz potrošnje u investicije. 
 
U saradnji s Međunarodnim centrom za razvoj migracione politike (ICMPD) iz Beča, a uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije, PKS priprema projekat "LinkUp! Serbia - podsticanje investicija dijaspore". Projektom će se proceniti poslovno okruženje za investicije dijaspore u Srbiju, a Srbima u rasejanju će se ponuditi gotovi projekti u koje mogu da ulažu, kaže Andrić. 
 
Tradicionalno, najviše novca putem doznaka u Srbiju dolazi iz Nemačke, oko 900 miliona evra godišnje, zatim iz Švajcarske, Austrije, Francuske... Prema podacima NBS, za prvih devet meseci 2018. godine, priliv po osnovu doznaka samo iz Austrije, u kojoj ima oko 120.000 srpskih državljana, iznosio je 216 miliona evra. 
 
Sa drugog kraja planete, iz Australije, gde prema zvaničnim podacima australijskog Biroa za statistiku ima oko 74.000 Srba, u Srbiju je za devet meseci prethodne godine stiglo 32 miliona evra.  Taj iznos je dvostruko veći od ukupne spoljno-trgovinske robne razmene Srbije i Australije, koja je do novembra prošle godine bila 15,6 miliona evra. 
 
Kako bi se unapredila privredna saradnja dve zemlje, 2017. je osnovana Australijsko-srpska privredna komora (ASČ), sa predstavništvima u Melburnu i Beogradu. U predhodne dve godine ASČ je učestvovala u nekoliko projekata kako bi se ojačale veze dijaspore i matice, ali i privukli australijski privrednici u Srbiju.
  • berolina

    10.02.2019 21:02
    stari "dobri" sistem ili
    *pljacka devizne stednje iz dijaspore...
    *gde je nestao "srpski zajam"...
    *poverenje u postkomunisticke banke = nula!!!
    *ulaganje u AVucecevu Srbiju...nema sansi, ni da mi plati 100k€ za radna mesta: vidi sta je sa Clemensom Tönniesom; gde je, gde su investicije???
    *korupcija...AV nema pojma sta je to , mora da pita Batu!
    *sloboda medija, za AV ...obicne izmisljotine.
    *lustacija ne treba AV, on je oslobodjen svake sumnje licnom apsolucijom!?!
    *pompa circensis circus tek sto nije poceo!
    Ave Caesar, morituri te salutant...w.

  • Dokaz

    10.02.2019 20:12
    @Pićuka
    @Pićuka
    Ja navedoh upravo ono što ste kod sebe opisali. Za uspeh je potrebna ogromna energija, veliko odricanje. Uglavnom 99% onih koji dođu do prvog ozbiljnijeg kapitala, umesto u ljude i opremu ulože u džip sebi, deci i ženi, pa šminkanje poslovnog prostora. Ne ide to tako. Ne ide.
  • ex Pezos

    10.02.2019 19:18
    nemaju ovi bazdar
    BOZE , ovima ni hirurska intervencija na zelucu ne bi smanjila apetit.Zaboravljaju da je ista ta dijaspora investirala u njih i njihove "ideje" devedesetih , misleci da pomazu maticnu drzavu . Medjutim nisu bili obavesteni da OVI "nasi" nisu gadljivi na pare.Sad pokusavaju opet ali prevideli su cinjenicu da su "dijasporci" poprimili podosta od naroda sa kojima zive , tj da to nisu ovdasnji gradjani koji se svakodnevno truju hvalospevima "najuspesnije i najpatriotskije "vlasti do sada.Jedno od objasnjenja je dato u komentarima , a to je da se ovi maksimalno trude da zivimo sto gore i ne mogu tamo neki nasi rodjaci da im kvare racun.Ako nista drugo , uvesce oni neki namet i na humanitarne uplate nasih koje su oterali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.