Direktorka "Vinče" podnosi ostavku, uhapšenim direktorima pritvor do 30 dana

Direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Milica Marčeta Kaninski podneće ostavku nakon što je njen suprug uhapšen, piše "Blic".
Ostavci na mesto direktorke prethodilo je hapšenje njenog muža Slavka Karića zbog trgovine uticajem. Karić je, kako su mediji preneli, uhapšen zajedno s direktorom Centra za motore u Institutu, nakon što su od jednog zaposlenog tražili i uzeli 4.000 evra.
 
Slavku Kariću (37) i Branku Spajiću (31), osumnjičenima za krivično delo trgovina uticajem, određen je pritvor do 30 dana. Portparolka suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je odredio pritvor prema osumnjičenima zbog opasnosti da će ometati istragu uticanjem na svedoke.
 
Na ovo rešenje osumnjičeni imaju pravo da ulože žalbu vanraspravnom krivičnom veću suda u roku od tri dana. MUP je u petak saopštio da su osumnjičeni od jednog zaposlenog tražili 4.000 evra kako bi posredovali da ne bude premešten na drugo radno mesto.
 
Sumnja se da su Karić i Spajić tražili i uzeli novac da bi posredovali da oštećeni ne bude premešten sa radnog mesta u okviru koga je bio upućen u jednu špeditersku kuću, gde je ostvarivao značajne novčane bonuse. Osumnjičeni Spajić je uhapšen prilikom primopredaje novca u jednom tržnom centru u Beogradu, navela je policija.
 
"Kada je reč o situaciji u 'Vinči', još pre desetak dana formiran je novi upravni odbor. Održana je prva sednica na kojoj su i pokrenuta pitanja formiranja novog pravilnika o platama u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i nauke. Takođe, pokrenuto je i pitanje reogranizacije celog Instituta, kao i njegovog načina poslovanja", rekao je izvor "Blica" iz ovog ministarstva, dobro upućen u dešavanja na Institutu.
 
Kako saznaje beogradski list, sledeća sednica Upravnog odbora planirana je u narednih nekoliko dana, kada se i očekuje ostavka direktorke.
 
"U međuvremenu se dogodilo hapšenje Slavka Karića, supruga direktorke Instituta 'Vinča', a s obzirom na to da Upravni odbor predlaže direktora resornom ministarstvu i predlaže njegovo razrešenje, logičan redosled stvari je da direktorka podnese ostavku UO. Sigurno je da će na sednici biti reči o hitnom podnošenju ostavke jer je hapšenje Karića događaj koji je dodatno zakomplikovao već dovoljno složenu situaciju u 'Vinči'. Nakon toga, biće imenovan novi vršilac dužnosti direktora, a onda će se birati direktor u redovnoj proceduri", otkrio je isti izvor i dodao da istraga na Institutu tek sledi, te da "niko ne zna šta će se još desiti i otkriti".
 
"Blic" i portal Pištaljka više puta su pisali o sumnjivim radnjama u Institutu "Vinča", u kojima je glavni akter bila direktorka Milica Marčeta Kaninski.
 
Naime, ona je sprovela novu sistematizaciju u ovoj državnoj ustanovi kojom je ukinula nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno, a potom tu poziciju dodelila svom suprugu Slavku Kariću. Tom prilikom mu je i povećala platu za 100.000 dinara, tako da njemu mesečno leže 270.000 dinara zarade.
 
Direktorka je plate povećala i bratu i sestri svog supruga, koji takođe rade u Institutu kao i drugim zaposlenima u administraciji, što je izazvalo nezadovoljstvo naučnika u Institutu čije su plate manje od plata službenika. 
  • Smiljana

    13.02.2019 10:32
    Nepotizam
    Neka ekipa nepotkupljenih novinara, ako ih ima, bi mogla da prošeta do APR a, da snimi malo šta se tamo dešava. Vinčanski scenario..
  • Zorka

    12.02.2019 20:19
    Nije jedina
    Ima "Vinci" i na Stomatoloskom i Medicinskom. Molim novinare da ubace insajdere pa cete onda biti sokirani sta se sve radi.
  • Neoplanta

    12.02.2019 12:57
    Cik pogodite iz koje je stranke???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.