Đorđević: Srbiju napustilo 654.000 ljudi, pitanje svih pitanja - kako zadržati građane

Ministar rada Zoran Đorđević izjavio je, povodom podataka OEBS o tome da je Srbiju od početka ovog veka napustilo oko 654.000 ljudi, najviše mladih između 15 i 24 godina, da su emigracije "pitanje svih pitanja" - kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade.
Đorđević: Srbiju napustilo 654.000 ljudi, pitanje svih pitanja - kako zadržati građane
Foto: 021
Đorđević je za RTS rekao da država planira da formiranjem Koordinacionog tela za ekonomske migracije zaustavi masovni odlazak iz zemlje i za danas najavio prvi sastanak tog tima.
 
Ministar je naveo da su u timu akademici, univerzitetski profesori, ali i eksperti koji se bave ekonomskim migracijama, kao i sindikati i unije poslodavaca i privrednici. On je dodao da će Vlada tom Koordinacionom telu dati logistiku kako bi se uradili studija, strategija i akcioni plan.
 
"Ovo je pitanje svih pitanja - kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade", poručio je Đorđević.
 
RTS navodi da nemačka Savezna služba za migracije procenjuje da se za protekle dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. gotovo 19.000 radnika iz Srbije imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj, što je 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine.
 
Đorđević je upozorio da bismo dodatni problem mogli da imamo u budućnosti, kada Srbija uđe u EU, i to u vidu nekontrolisanog odliva građana u pojedine države članice.
 
"Od 2014. radimo ozbiljno po svim segmentima. Zatečeno stanje nije bilo dobro, ali kada su reforme pokazale rezultate, stekli su se uslovi da formiramo tim, imamo podlogu koju možemo da im damo kako bi nam rekli šta da uradimo", zaključio je ministar rada.

Komentari 129

  • BOZENA MIHO

    28.11.2019 19:50
    Health and Marital Problems.
    Bila sam tako sretna i otišla sam k njemu, tako smo ponovno počeli zajedno živjeti zajedno. Otada sam obećao da će svi za koje znam da imaju problema u vezi bilo kome, trebati pomoć Dr.Amiso-a, čarobnjak za čaroliju, njegova e-pošta je (herbalisthome01@gmail.com) i možete mu poslati e-poštu ako vam treba njegova pomoć u svoju vezu, želite biti prepoznati u svijetu ili problematiku raka, želite se vjenčati s ljubavnicom po vašem izboru ili slučajevi razvoda, zdravstvenim ili bračnim problemima, promocijama posla i uspjehom, bilo što, ne odustajte, prestanite plakati, kontaktirajte Dr.Amiso na herbalisthome01@gmail.com
  • julius_meinl

    15.02.2019 12:27
    Kako zadržati grđane? Lepo , jednostavno odmah postati bezuslovno 52-ga država u sastavu SAD-a i problem rešen!
  • Gari

    14.02.2019 20:38
    nekad
    Nekad ili kadgod stari ljudi rekli...Pametna kosa ludu glavu napušta....i tako postaneš ćelavvvv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.