Rebić: Predložićemo da priprema ubistva bude krivično delo, hapšenja samo kada postoje dokazi

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da će Ministarstvo unutrašnjih poslova predložiti uvođenje novog krivičnog dela pripremanje krivičnog dela teško ubistvo u Krivični zakonik, pre svega u cilju sprečavanja dešavanja ovakvih ubistava na ulicama Srbije.
"Želimo da na ovaj način prevaziđemo nedostatke sa kojima se susrećemo u praksi. U ovom trenutku shodno važećoj regulativi, kada imamo određene dokaze da neko priprema ubistvo, za to ga ne možemo procesuirati, već eventualno za neko blaže krivično delo, kao što je nedozvoljeno držanje oružja", rekao je Rebić.
 
On je istakao da su spekulacije da bi zbog uvođenja ovog krivičnog dela na stotine građana moglo da završi u pritvoru potpuno apsurdne.
 
"Policija, nadležna tužilaštva i sudije će hapsiti i određivati pritvor, kao i uvek, samo u slučajevima kada za to postoje konkretni dokazi. U Srbiji je od 2013. godine na snazi tužilačka istraga koja podrazumeva da policijski službenici rade  isključivo po nalogu tužioca, prikupkljaju dokaze, tužilac procenjuje te dokaze i na kraju sudija za prethodni postupak donosi odluku o pritvoru, ukoliko smatra da je prikupljeno dovoljno dokaza", podsetio je Rebić. 
 
On je istakao da će, kao što je to ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i najavio, predstavnici MUP-a sa pomenutim predlogom izaći pred interresornu radnu grupu koja se bavi izradom predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika.
 
"Ona se sastoji od predstavnika Ministarstva pravde, koji su nosioci izrade predloga, zatim Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Udruženja tužilaca i sudija, predstavnika advokatske komore, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i nevladinih organizacija. Sasvim sam siguran da ćemo svi zajedno temeljno razmotriti ovaj predlog i da će on, ukoliko procenimo da je to adekvatno, naći mesto u predlogu izmena Krivičnog zakonika, sa kojima će se potom izaći pred Narodnu skupštinu", rekao je Rebić.
  • Stena

    13.02.2019 19:26
    Svi smo krivi
    Ja sam snažan i imam sekiru u špajzu. Svaki put kada cepam drva to se može shvatiti kao priprema za ubistvo jer se PRIPREMAM da sečem glave francuskoj kraljevskoj familiji (znate ono, Marija Antoaneta). Ovaj zakon u najavi zapravo uvodi delikt mišljenja - čim se dokaže da je neko MISLIO na ubistvo.
  • Tacna

    13.02.2019 10:28
    A od sutra novo krivično delo, pripremanje za prekoračenje brzine. Čim stisnete papučicu gasa, vi se pripremate da prekoračite brzinu!
  • RSrbija

    12.02.2019 08:02
    Smrdojvodina
    Komentatori su u potpunosti u pravu. Svakom poštenom, dobronamernom građaninu se može dogoditi da slučajno i nenamerno priprema nečije ubistvo, potpuno je besmisleno hapsiti ih zbog pripreme izvršenja jedne takve bezopasne akcije. U svim normalnim državama se prvo sačeka da takav izvrši ubistvo pa tek onda hapsi, nečuveno je hapšenje nekog građanina ili građanke pre nego što je kompletirala takvo teško krivično delo. Moramo se izboriti za osnovno ljudsko pravo nekažnjenog pripremanja ubistava ako želimo biti civilizovani!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija