Udruženje za gas: Amerikanci stopiraju Turski tok kroz Srbiju

Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić rekao je danas da nema izgleda da u ovom trenutku započne gradnja magistralnog gasovoda Turski tok kroz Srbiju jer "ne daju Amerikanci"
Udruženje za gas: Amerikanci stopiraju Turski tok kroz Srbiju
Foto: Pixabay
On je rekao da ne isključuje mogućnost da gradnja gasovoda kroz Srbiji počne za, možda šest meseci ili godinu dana, pod drugim uslovima.
 
Agencija za energetiku Srbije (AERS) je rusko-srpskoj firmi Gastrans dozvolila gradnju gasovoda Turski tok koji bi se priključio na bugarski kod Zaječara, a kod Horgoša produžio u Mađarsku sa pravom izuzeća od "trećeg energetskog paketa" po kome ne može biti isti vlasnik i gasa i cevovoda, ali je zatražila mišljenje Energetske zajednice (EZ) koja ima dodatne zahteve i traži da se dozvoli i drugim snabdevačima gasa da koriste deo kapaciteta gasovoda koji bi gradio Gastrans.
 
"Ovog trenutka nema ništa od Turskog toka kroz Srbiju jer ne dozvoljava Amerika pošto nudi njen gas, proizveden iz škriljaca koji bi se u Evropu dopremao u tečnom stanju", rekao je Vuletić.
 
Ocenio je da je zahtev EZ da Srbija dozvoli pristup drugim snabdevačima na pet tačaka, kod Zaječara, na mestu ulaska iz Bugarske u Srbiju, kod Horgoša, mestu izlaska iz Srbije i na još tri mesta u Srbiji, "samo još veće zamagljivanje postavljenih uslova".
 
Kroz svaki gasovod, kako je rekao, "ide gas onoga ko može da ga isporuči, a u ovom trenutku i za sledećih deset godina to je Rusija". "Govorim o obezbeđivanju normalnih količina, a ne o količinama koje nosi tanker, a koji su Amerikanci dovezli u Poljsku ili neku drugu zemlju", rekao je Vuletić.
 
Evropa je prošle godine, prema njegovim rečima, potrošila 550 milijardi kubnih metara gasa i od te količine skoro 40 odsto je gas uvezen iz Rusije, 30 odstao nabavlja iz najvećih evropskih nalazišta u Norveškoj i Holandiji, a preostalih 30 odsto svaka zamlje obezbeđuje iz sopstvenih izvora ili manjom kupovinom od trgovaca gasom.
 
Istakao je da "u narednih deset godina teško da bilo ko može da zadovolji potrebe Evrope, osim Rusa, jer Međunarodna gasna unija predviđa da 2030. Evropa troši 750 milijardi kubika gasa". "Tvrdnja da Amerikanci mogu da obezbede gas za Evropu, proizvodeći ga iz škriljaca je priča političara i neznalica", rekao je Vuletić.
  • Čika

    12.02.2019 11:00
    @Deks
    A gde da Srbija kupi taj gas (kad je već u Evropi)? Od koga? Od Amera koji će taj gas proizvesti tek za koju godinu i koji treba prevesti tankerima preko Atlantika do evropske luke koja će u međuvremenu, možda, izgraditi potrebnu infrastrukturu? I koliko će sve to koštati? Možda da kupimo od Arapa, Kazahstana, Uzbekistana, kad za koju deceniju izgrade gasovod?
    Budimo razumni i realni - nemamo baš neki izbor.
  • Red Rabitt

    12.02.2019 08:27
    Voja Vuletic po zanimanju penzioner NIS-a.
    Strucan ? ne.
    Deo tima ? ne.
    Radi na projektu ? ne.
    Upoznat sa cinjenicama ? ne.
    Deo pregovarackog procesa sa EEZ ? ne.
    Upoznat sa delovima projekta koje nose oznaku poverljivosti ? ne.

    Ali ... u Srbiji to nije problem da dajes izjave, i mediji tvoje izjave prenose o projektu o kome pojma nemas sem onoga sto citas u novinama.
  • Pawlle

    12.02.2019 06:48
    Opet ste nasli izgovor da ne radite,prilicno ste nesposobni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.