Vašington Prištini: Neverovatno da tako olako ignorišete naše savete

Predstavnici vlasti u Prištini dobili su pismo visokih američkih zvaničnika u kojem se izražava neverica zbog "olake" odluke Kosova da "ignoriše savete" SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD "vrate na prethodan, zavidni nivo".
Posle pisma Donalda Trampa, saopštenja američke ambasade u Prištini i više sastanaka američkog ambasadora Filipa Kosneta sa kosovskim liderima, juče je na adresu kosovske vlade, skupštine i predsedništva upućeno i pismo koje su potpisali zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer, zamenica pomoćnika sekretara odbrane Laura Kuper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Džon Ert, prenosi KoSSev.
 
U pismu upućenom kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju i kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju izražava se neverica zbog "olake" odluke Kosova da "ignoriše savete" SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD "vrate na prethodan, zavidni nivo".
 
KoSSev je pismo preneo u celosti:
 
"Kao što je predsednik Tramp napisao u njegovom pismu iz decembra 2018. godine, ovo je prilika da se budućnost Kosova, kao stabilne, uspešne i bezbedne zemlje, unapredi putem normalizacije odnosa sa Srbijom i preduzimanjem ključnog koraka ka integraciji u evroatlantske institucije. Od tada smo izrazili našu zabrinutost da bi određene akcije, uključujući nametanje taksi na srpske i bosanske proizvode, mogle da ugroze ovaj cilj. Ove akcije podrivaju sposobnost Sjedinjenih Država da nastave da sarađuju sa vama na širokom spektru zajedničkih ciljeva.
 
Nakon što su naši zahtevi za suspenziju taksi bili zanemareni, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše bezbednosno partnerstvo. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. Njegova poseta je trebalo da se fokusira na bilateralnu bezbednosnu saradnju. S obzirom na problematičnu akciju koju je poduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da dođe do takve posete. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i njih takođe treba ograničiti.
 
Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu da žive onako kako izaberu, u miru. Borba Kosova za slobodu obuzela je maštu Amerikanaca. Hiljade diplomata i vojnika SAD su se lično založili u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Neverovatno je da posle svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignoriše naše savete. SAD su spremne da pomognu i podrže Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na međusobnom priznanju, koji je trajan, koji može biti sproveden i koji donosi korist obema stranama. U poslednjih dvadeset godina, ovaj cilj je bio neostvariv. Iako je to i dalje teško, ovo je put kojim treba poći kako bismo postigli bezbednu i prosperitetnu budućnost. Naša namera je da osiguramo da Srbija i Kosovo deluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.