Oformljena komisija za doktorat Siniše Malog, izveštaj na proleće

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je, gostujući na N1, da je oformljena komisija za preispitivanje originalnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog i da ona ima rok od 60 dana da donese izveštaj.
Oformljena komisija za doktorat Siniše Malog, izveštaj na proleće
Foto: 021.rs
"Na proleće ga možemo očekivati, videćemo šta će biti sadržano u njemu", dodala je rektorka.
 
Građanske proteste koji se održavaju već nedeljama u mnogim gradovima zemlje do sada je podržalo 1.435 profesora i nastavnika Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Ono što je sigurno, tom broju je doprinela i izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je na N1 izjavio da tu nema ozbiljnih imena.
 
Na tu izjavu je reagovala i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, koja je navela da ličnost svakog člana univerzitetske zajednice mora uvek biti poštovana u skladu sa ustavnim i zakonskim jemstvima integriteta, dostojanstva i prava na privatnost.
 
Komentarišući u Danu uživo reakciju profesora i podršku protestima, rektorka kaže da je veoma važno da se jasno definiše šta je uloga univerziteta u društvu, kao institucije od nacionalnog značaja i koja je naophodna da bi se postigao odgovarajući nivo obrazovanja u našoj zemlji, koji, kako kaže Popovićeva, još nije dovoljno visok. Radi se o instituciji koja treba da stvara odgovorne građane i građanke i koja je plodno tlo za ljude koji žele da preispituju prostor i vreme u kom žive, dodaje.
 
Iako je jasno definisano propisima kakvo je delovanje unutar univerziteta, gde nema politike, pravo pojedinca i pojedinki je da mogu javno da izražavaju svoje mišljenje i upravo je to ono što se dešava sada, učešćem građana u protestima, navodi Popovićeva.
 
Upitana o izjavi ministra Šarčevića, kaže da smatra da je ona nesrećna i konstatuje da je svakako povredila deo akademske zajednice. "Napravljeno je jedno zaoštravanje koje nikome nije potrebno, a naravno mi živimo u demokratskom društvu i svako mišljenje pojedinca je važno, i ne smemo da prenebregnemo mišljenje pojedinaca i pojedinki u našem društvu", istakla je gošća N1.
  • @

    13.02.2019 08:24
    Zašto tek sad?
    Iz poslednjeg pasusa članka je sve jasno... kada kaže da je izjava ministra povredila "deo akademske zajednice".
    Pa mene vređa izjava ministra iako nisam ni profesor ni deo akademske zajednice... Ako među njima nema značajnih imena, šta da mislim o sebi, običnom građaninu koji smatra da posao koji obavlja, znanje i veštine koje poseduje i primenjuje imaju svoju vrednost i značaj...

    Uostalom, kakva je to akademska zajednica koja smatra da je ministrovom izjavom povređen samo njen deo???

    Rektorka je već donela odluku o autentičnosti doktorata... al' treba joj još dva meseca (nedopustivo dug rok za proveru samo jednog rada) dnevno političkih dešavanja kako bi "odgovorno" okončala posao...

    Očigledno, rektorka se bavi ličnim marketingom... radi očuvanja sopstvene pozicije u nestabilnim vremenima.
    Licemerno.
  • Novosađanka

    13.02.2019 07:40
    Pakao
    Kad bi se pročešljale diplome svih članova vladajuće stranke, pohapsili oni što ih prodaju i kupuju, bilo bi ih verovatno na desetine hiljada. Čak i oni koji eventualno imaju pošteno stečenu diplomu su učestvovali u akciji rasprodaje i totalnoj kriminalizaciji ove naše države, tako da ih ta diploma ne pere ni od čega. Svako od nas poznaje ljude koji su "završili" faks za mesec-dva, toliko ih je da to stvarno nije normalno.
    Doktori nauka s regularnim diplomama rade u cvećarama i pekarama za minimalac, a polupismena bagra botuje po JP. I onda se čudite što nas ovde uskoro neće ostati ni za pod šljivu.
    A od komisije ovakve kakva je, ne očekujte ništa jer neće biti nepristrasna. Mene čudi da mu Vučić nije u komisiji, pa da mu opali i jedan poligraf, kao dokaz da ne laže :D



  • NS

    13.02.2019 05:16
    I treba ali i treba napraviti i komisiju da ispita od kud Đilasu toliko bogatstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.