Ružić: Protesti su deža vi, građani će opet biti iznevereni

Član Glavnog odbora SPS-a Branko Ružić izjavio je da postoji korelacija između protesta 1996/97. i protesta "Jedan od pet miliona" koji se trenutno održavaju u nekoliko desetina gradova u Srbiji, i da će očekivanja građana, kako je rekao, kao i tada, "ponovo biti izneverena".
On je za N1 televiziju rekao da svaki građanin ima pravo da iznese svoj protest na način koji smatra primerenim, a da je u skladu sa zakonom, i da je uveren da među ljudima koji izlaze na ulice ima onih koji imaju razloge za nezadovoljstvo, ali dodaje i da ne može da proceni ko je inicijator tih protesta, ko artikuliše zahteve, a ko ih prezentuje.
 
"Bavimo se politikom, šta su politički ciljevi? Je l' se traže izbori ili se traži bojkot? Izbori su najmanji problem", rekao je Ružić.
 
Prema njegovim rečima, protesti su "deža vi", odnosno postoji korelacija sa protestima devedesetih godina prošlog veka protiv režima tadašnjeg predsednika SPS-a Slobodana Miloševića.
 
"Postoji korelacija između načina na koji se protesti sprovode, ko želi da artikuliše ciljeve i ko želi da uzme nešto od te energije - neko će reći da je velika, neko će reći da je mala - koja se pojavljuje u Beogradu i nekoliko desetina gradova u Srbiji. Evidentno je da će očekivanja biti izneverena, kao i 5. oktobra, kao i 1996/97", rekao je Ružić.
 
On je kazao da je tada bilo neregularnosti na izborima i dodao je da je SPS odnos prema građanskim protestima devedesetih priznao kao svoju grešku, ali smatra i da tadašnja opozicija, nakon toga, nije ispunila očekivanja građana.
 
Upitan kakav je stav SPS prema mogućem raspisivanju vanrednih izbora, Ružić kaže da ti izbori ne bi bili vanredni, nego prevremeni, i da je stav socijalista da je uvek bolje da se reformski procesi obave trajanjem punog mandata, ali i da su spremni za izbore ukoliko postoje državni razlozi za to, poput političke stabilnosti ili ekonomskog prosperiteta.
 
Ružić je ocenio i da opozicija bojkotuje sednice parlamenta "jer nemaju šta da kažu", a na podsećanje da se velikim brojem amandmana koje podnosi vladajuća SNS, opoziciji praktično onemogućava da govori u parlamentu, Ružić navodi da je "dozvoljeno sve ono što nije zabranjeno" i da naprednjaci u parlamentarnoj borbi samo koriste mogućnosti koje im daje Poslovnik koji je donela Demokratska stranka.
 
On je dodao i da opštine i gradovi kojima rukovodi opozicija nisu diskriminisani, a odgovarajući na pitanje o pritiscima na lokalne odbornike kako bi se promenila vlast u gradovima i opštinama kojima rukovodi opozicija, Ružić podseća da je, prema zakonu, svaki odbornik vlasnik mandata, i da je prekomponovanja lokalnih vlasti bilo i ranije.
  • Milka

    13.02.2019 19:48
    Artikulacije zahteva
    Pojašnjenje za gospodina Branka Ružića pošto mu nije jasna artikulicija zahteva u aktuelnim građanskim protestima. Na primer, neophodno je:
    1. Sankcionisanje neuspelo planirane akcije spasavanja novorođenčeta koje se završilo tragičnim udesom helikoptera kada je izgubljeno 7 ljudskih života;
    2. Bitan pomak u istrazi ubistva Olivera Ivanovića;
    3. Sankionisanje bespravnog rušenja u beogradskoj Savamali;
    4. Pravno delovanje na kineski “Hestil” da se ugrade filteri u fabrici kako građani Smedereva i okolnih sela ne bi udisali prekomerno zagađen vazduh;
    5. Sankcionisanje odgovornih za smrt Stanike Gavrilović koju je smrskalo vozilo (u kome se nalazio vršilac dužnosti direktora Koridora Srbije) na naplatnoj rampi na autoputu kod Doljevca a koje se kretalo prekomernom brzinom;
    6. Zapošljavanje ljudi u školama, zdravstvenim ustanovama, ustanovama kulture i javnin preduzećima na osnovu njihove stručnosti a ne partijske pripadnosti;
    7. Otkrivanje odgovornih za dostavljenje ličnih podataka za stotine hiljade pisama zahvalnsti koje je Predsednik Republike Srbije uputio penzionerima.
    Veliko je pitanje da li če te i mnoge druge zahteve ispuniti pozicija ili opozicija. Nadajmo se da neće biti Déjà vu.
  • @smoren

    13.02.2019 15:01
    A ustvari nije. Jednako nije u, kao sto nije ni i. Cini mi se da je nekako tacno na pola puta izmedju naseg U i I, i jednako bode usi kad se izabere cisto nase slovo, bilo to u ili i. Ipak, moralo se nekad izabrati, i dosta davno, mnogo pre tebe ocigledno (cim se cudis) je neko izabrao da se to prevodi u I na srpskom jeziku.
  • smoren

    13.02.2019 13:58
    deja VU, VU !!!

    Déjà vu / deɪʒɑː ˈvuː, - ˈvjuː /

    Francuskog je porekla, izgovaraju je deža vu. Odakle nam to VI, sedim ovde zgrcen od stresa i besa..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija