DRI: Kragujevac povećavao subvencije od 2015.

Državna revizorska institucije (DRI) utvrdila je da je lokalna vlast u Kragujevcu od 2015. godine povećavala subvencije za javna preduzeća u koja je za tri godine uloženo oko 1,9 milijardi dinara.
DRI: Kragujevac povećavao subvencije od 2015.
Foto: 021.rs
"Subvencije u 2015. su bile 400 miliona, 2016. iznosile su 500 miliona dinara, a 2017. više od milijardu dinara", rekao je direktor DRI Duško Pejović.
 
Grad Kragujevac je bio među osam lokalnih samouprava koje su obuhvaćene revizijom svrsishnosnosti poslovanja kojom je DRI proveravao subvencije javnim preduzećima od 2015. do 2017. godine. Utvrđeno je da postoji "sistemski problem" povećanja subvencija, jer država očekuje uštede u toj oblasti, kao i da im je zajednička "nesvrsishodnost" u trošenju.
 
Iz budžeta osam kontrolisanih lokalnih samouprava odobrena je ukupno 31 milijarda dinara za tekuće poslovanje i pokriće gubitaka javnih preduzeća, zbog čega su smanjene mogućnosti za unapredjenje lokalne infrastrukture.
 
Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je na osnovu izveštaja DRI njegov utisak da su "lokalne samouprave krive za svoje ponašanje, ali da se on ne oseća krivim i da mu je zbog izveštaja krivo".
 
"Utisak je da se više mešate u naš posao, a voleo bih da se DRI više fokusira na preporuke i da usmerava lokalne samouprave", rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, od DRI se traži saradnja u tome da se uvede red, a ne da se lokalne samouprave samo plaše revizije i kako će da budu kažnjene.
 
Nikolić je rekao da je izveštaj DRI dobro urađen, ali i da svaka lokalna samouprava ima razlog zbog čega je donosila takve odluke o subvencijama. Kako tvrdi, subvencije nisu trošene nenamenski i za svaku postoji odluka i opravdanje.
 
"U Kragujevcu su subvencije bile način da se reše nasledjeni problemi u preduzećima kao što su zaostale plate ili obaveze prema dobavljačima", naveo je Nikolić. Dodao je da su iz subvencija namirivane i obaveze prema zaposlenima koji su odlazili iz preduzeća u okviru racionalizacije broja radnika u javnom sektoru.
 
On je kazao da u 2019. nema predviđenih subvencija za komunalna preduzeća koja obavljaju osnovnu delatnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".