Pola miliona građana Srbije dnevno u džepu ima samo 200 dinara

U Srbiji su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva, rekla je pre dva dana premijerka Ana Brnabić, u trenutku kada u Srbiji, prema podacima same Vlade Srbije, pola miliona ljudi živi sa manje od 20 dinara dnevno.
Pola miliona građana Srbije dnevno u džepu ima samo 200 dinara
Foto: Pixabay
Na koji vid "ekstremnog" siromaštva je premijerka konkretno mislila kada je to izgovorila na predstavljanju trećeg izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva za period od 2014. do 2017. godine, list Danas nije uspeo da sazna u kabinetu premijerke. Pojašnjenje se, ipak, nalazi na sajtu Vladinog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva gde se, prema podacima iz 2017. godine, navodi da "osnovne potrebe ne može da zadovolji približno 500.000 stanovnika, odnosno 7,2 odsto ukupnog broja stanovnika".
 
"Stopa apsolutnog siromaštva se neznatno smanjuje u posmatranom izveštajnom periodu, iako je i dalje nešto viša nego tokom perioda od 2008. do 2012. godine", navodi se na ovom sajtu, piše Danas.
 
Konkretno, pre 13 godina, tačnije 2006. godine, stopa siromaštva u Srbiji bila je na 8,8 odsto, da bi dve godine kasnije bila na najnižem nivou - od 6,1 odsto. Narednih godina, siromaštvo se u Srbiji povećavalo, 2012. procenat siromašnih bio je 6,3 odsto, da bi već naredne 2013. godine porasla na 7,3 odsto.
 
I dok u Srbiji i dalje postoji terminološki razlika između apsolutnog i ekstremnog siromaštva, gde se apsolutno siromašnim smatra svako ne može da zadovolji minimalne potrebe, a ekstremnim oni koji nemaju praktično ni za hleb, u EU ovakva razlika ne postoji. Svako ko dnevno raspolaže sa manje od 1,9 dolara je po evropskim standardima ekstremno siromašan. U Srbiji je takvih, i prema podacima Svetske banke, nekih sedam odsto, odnosno na nivou smo Rumunije od zemalja u okruženju, a gori od Hrvatske ili Bugarske. Manje siromašnih nego u Srbiji je u Iranu, Ukrajini, Tadžikistanu, Gruziji, Brazilu, Peruu...
 
Premijerku tako, osim zvaničnih podataka Vlade, demantuje i Svetska banka, ali najviše praksa, odnoso pola miliona građana koji nemaju dnevno na raspolaganju više od 200, ili na mesečnom nivou 6.000 dinara.
 
Podaci Vladinog Tima pokazuju i da je najugroženije stanovništvo izvan urbanih područja, posebno u centralnoj, ali i južnoj i istočnoj Srbiji, deca uzrasta do 14 godina, kao i mladi do 24 godine. Međutim, nisu samo "apsolutno siromašni" siromašni, već i oni koji žive ispod linije siromaštva. Ispod te linije se nalazi jednočlano domaćinstvo čija je potrošnja manja od 12.000 dinara, dok je u slučaju četvoročlane porodice sa dvoje dece mlađe od 14 godina linija siromaštva na 32.522 dinara.
 
Premijerka je, istim povodom, rekla i da se smanjuje stopa rizika od siromaštva, ali i da su rezultati u toj oblasti, i "pored vidnog napretka, daleko od željenih". Što nije tačno, napredak se vidi poslednjih nekoliko godina, ali je pre pet godina, na primer, stopa rizika bila manja nego pre dve godine, od kada su i poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku.
  • Buni

    19.02.2019 10:17
    Hej botoviiiii, dinar za Andreja!!!!!!
  • KALUĐER...

    18.02.2019 19:08
    ...KOJI JE OSTAVIO SVOJ FERARI
    Pa tražite od Vučića sve što vam treba. On obezbeđuje na Kosovu i krave i ovce i traktore i p...... ma.....ne . Preselite se na Kosovo!
  • RVosha

    17.02.2019 21:48
    Smrdija
    Sa koliko dinara dnevno raspolazu Jorgobanka , Bajatovic , Vulin , Zorana , Mali , Stefanovic , Gasic , ...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.