Jedan od odgovornih za uništavanje Komercijalne banke uhapšen u Rusiji

Sud u Rusiji naredio je da direktor u privatnoj grupi Baring Vostok, Francuz Filip Delpal bude zadržan u pritvoru mesec dana, pošto je uhapšen zbog sumnji na proneveru.
Jedan od odgovornih za uništavanje Komercijalne banke uhapšen  u Rusiji
Foto: Pixabay
Delpal je jedan od nekoliko direktora u Baring Vostoku koji je uhapšen pored Amerikanca Majkla Kalvija.
 
Šef ruskog suverenog investicionog fonda ponudio je da lično garantuje za Kalvija, osnivača privatne grupe Baring Vostok, koji je uhapšen zajedno sa još nekoliko osoba optuženih za proneveru 2,5 milijardi rubalja (37,5 miliona dolara). Kiril Dmitriev, šef fonda RDIF, rekao je da nije znao za optužbe protiv Kalveja, ali je nazvao njega i njegov tim visoko profesionalnim i posvećenim etičkim standardima.
 
Inače, Filip Delpal je jedan od ljudi koji su godinama unazad uništavali Komercijalnu banku. 
 
Podsetimo, Komercijalna banka, koja je u većinskom državnom vlasništvu, jedna od najjačih banaka koje posluju u Srbiji, dala je 230 miliona evra kredita koje ne može da naplati. Banka je iz godine u godinu beležila plus u poslovanju i svi su mislili da je ona jedno od najjačih državnih preduzeća koje neprekidno raste. Malverzacije i lažni rezultati poslovanja banke otkriveni su zahvaljujući sporazumom koji je Srbija sklopila sa MMF.
 
MMF je dao nalog Srbiji da se uradi ocena aktive, kredita u 16 banaka u Srbiji, takozvani AQR, kako bi se utvrdila visina nenaplativih kredita u srpskim bankama. Tada, 2014. godine, u vanrednoj eksternoj reviziji, koju je naložila Narodna banka Srbije, otkriveno je da 230 miliona evra u Komercijalnoj banci nisu klasifikovani kao NPL-ovi (Nonperforming loan), nenaplativi krediti.
  • x

    16.02.2019 19:35
    y
    uvek kad se u vestima pomene komercijalna banka podsećam šta je bilo u sefovima šestog oktobra dvehiljadite.
    koga zanima, neka izgugla "komercijalna banka pola tone".
    mora ovako diskretno, izgleda.

    elem, nisam čuo da je neko za to odgovarao.
    pojela maca.
  • Verica

    16.02.2019 18:19
    Osnovno je izostavljeno
    Po našem ustaljenom običaju, ova vest više zamagljuje nego što otkriva. Ono što je bitno, kome su dat krediti i KO nije vratio kredit, šta su dali za obezbeđenje? Ili je to tajna?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.