Avganistanac postao prvi izbeglica preduzetnik u Srbiji

Četrdesetogodišnji Avganistanac, koji se u Srbiji nalazi gotovo tri godine, postao je prva izbeglica preduzetnik, saopštio je Centar za pomoć tražiocima azila.
Avganistanac postao prvi izbeglica preduzetnik u Srbiji
Foto: Pixabay
Avganistanac, koji govori sedam jezika, azil u Srbiji dobio je u postupku u kojem su ga zastupali pravnici APC, uz čiju pomoć je ostvario i pravo da osnuje preduzetničku radnju za pružanje usluga prevođenja.
 
"U Srbiji je skoro tri godine i sve vreme mu je APC pružao pravnu pomoć i podršku - od ostvarenja prava na ličnu kartu, prava na rad, dobijanja azila, a onda i lične radne dozvole za samozapošljavanje, te započinjanja sopstvenog biznisa i upisa preduzetničke radnje u Agenciju za privredne registre Republike Srbije", navodi se u saopštenju. 
 
APC je dodao da je on Avganistan napustio veoma mlad, da se vraćao nekoliko puta i pokušavao da ostane, ali je zbog problema vezanih za osvetu, otimanje imovine, kao i progon od talibana koji su mu ugrožavali život, odlučio da definitivno pronađe dom na nekom sigurnom mestu i da je odabrao Srbiju. 
 
"Živi kao podstanar, odlično se slaže sa stanodavcem, uspostavlja prijateljstva, ovladao je osnovama srpskog jezika, a ljudi ga jako cene. U Avganistanu ima porodicu, ženu i petoro dece i mašta da ih dovede u Srbiju, jer sada, pošto je dobio azil, ima pravo na spajanje porodice. Kroz samozapošljavanje, koncept integracije dobija održivu dimenziju, jer izbeglice nisu na teretu društva i države već u stanju da sami snose sopstvene troškove, plaćaju poreze i doprinose državi, te postanu punopravni građani našeg društva", navela je ta organizacija. 
 
Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila je lokalna neprofitna ogranizacija koja od nastanka azila u Srbiji pruža pravnu, psihosocijalnu i integracijsku pomoć azilantima i izbeglim licima u Srbiji.
  • V

    19.02.2019 06:06
    prvi izbeglica preduzetnik?
    ako je on po zvaničnim podacima "prvi" izbeglica preduzetnik, ko su u ovoj državi zapravo izbeglice?

    Oni koji su nedavno pristigli iz kriznih područja sveta?

    Ili oni koji su profesionalne izbeglice već 25 godina, dobili državljanstvo Srbije, zaposlili se, izgradili bespravne kuće, osnovali porodice, dobili potomstvo, koji glasaju, menjaju mentalitet i nacionalni sastav, imaju 2 državljanstva...?

    Izbeglice su samo ovi prvi.
    Ne može se imati državljanstvo Srbije (+Bosne ili Hrvatske), biti integrisan, zaposlen, imati pravo glasa, a i dalje generacijama i decenijama profesionalno čuvati status izbeglice.
  • Čudno

    18.02.2019 10:50
    Ako njega progone talibani i zele da mu se osvete, kako da nisu to pokušali preko njegove porodice?
  • Maja

    17.02.2019 22:04
    Muškarac
    Kakav je to muškarac koji napusti svoju zemlju ( u kojoj navodno nije bezbedno za život) a tamo ostavi ženu i petoro dece?Usput ta žena ne sme da se školuje,radi,vozi,izlazi na ulicu i još ko zna šta.Kako i od čega ona i ta deca žive?Sve te njihove tužne priče uopšte ne piju vodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.