Građani Srbije i Hrvatske sve više namirnice i tehniku kupuju u BiH

Sve više kupaca iz regiona, a posebno iz Hrvatske i Srbije, namirnice nabavljaju u prodavnicima u Bosni i Hercegovini.
Građani Srbije i Hrvatske sve više namirnice i tehniku kupuju u BiH
Foto: Pixabay
Prošle godine strani državljani na izlasku iz BiH podenli su više od 400.000 zahteva za povraćaj poraza na dodatu vrednost. Čak 55.000 više nego 2017. godine, piše današnja "Politika".
 
Povraćaj novca prema propisima ove zemlje, ostvaruje se na robu kupljenu u vrednosti najmanje 100 konvertibilnih maraka (oko 50 evra). U BiH je jedinstvena stopa PDV-a na koju stranci imaju pravo povraćaja novca - 17 odsto. 
 
Kako piše Politika, građanima iz pograničnih područja je jeftinije da se snabdevaju kod komšija. Hrvatski mediji prenose informaciju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je povraćaj poreza zatražen za kupljenu robu bio u vrednosti 61 milion evra, a to je 10 miliona više nego prošle godine. 
 
U BiH se najviše kupuju mlečni proizvodi, slatkiši, testenina, piće, voće i povrće. Dobro se prodaje nameštaj i bela tehnika. Sokovi u Bosni su gotovo upola jeftiniji nego u Hrvatskoj. 
 
Pravo na povraćaj PDV u BiH strani državljani imaju na mineralna ulja, alkohol, proizvode od duvana...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija