Pukotine na neotvorenoj deonici Koridora 10, deo radova mora da se ponovi

Na istočnom kraku Koridora 10, između Proseka i Bancareva, deonici koja još nije otvorena za saobraćaj, pojavile su se pukotine, potvrđeno je u Koridorima Srbije.
Pukotine su, kako saopštavaju, nastale na kolovoznoj konstrukciji između mostova B1 i B2 na dužini od 150 matara na Koridoru 10, piše Blic.
 
"Navedena deonica je izgrađena 2016. godine, a pukotine su se pojavile u junu 2018. godine. Odmah po uočavanju nastanka pukotina, Koridori Srbije i nadzorni organ, kompanija Eptisa, 20. juna 2018. godine su izdali izvođaču 'Non-Conformance Report' (Izveštaj o neusaglašenosti), kojim je naloženo izvođaču, grčkoj kompaniji Terna, preduzimanje neophodnih mera praćenja nastanka novih pukotina i zatraženo je da predlože kako će uočeni nedostaci u kvalitetu izvedenih radova biti otklonjeni", saopštili su Koridori Srbije.
 
Izvođač je, posle opsežnih istražnih radova, navode dalje u saopštenju, koji je u njegovo ime sproveo Institut za puteve Beograd, 30. novembra 2018. godine poslao tri predloga za sanaciju.
 
"Posle izvršene analize svih predloga, 27. decembra 2018. godine nadzorni organ i Koridori Srbije dali su instrukciju da se izvrši zamena celokupnog nasipa i urade ponovo svi slojevi kolovozne konstrukcije, kada to dozvole vremenski uslovi", saopštavaju Koridori.
 
Oni još ističu da žele da obaveste javnost da su predmetni nedostaci uočeni u toku garantnog perioda i da izvođač ima obavezu da ih otkloni o svom trošku, što mu je Ugovorna obaveza, za šta postoje adekvatne bankarske garancije za dobro izvršenje posla.
 
"Izvođač je 5. februara 2019. godine otpočeo radove na sanaciji pomenute deonice u dužini od 150 metara", navodi se u saopštenju.
 
Puštanje u saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek-Crvena Reka se očekuje odmah po završetku elektro-mašinskog opremanja tunela "Bancarevo" i radova na izgradnji deonice Bancarevo-Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, odnosno radovi će biti blagovremeno završeni, zaključuju Koridori Srbije.
 
Samo tokom prošle godine i to za pet meseci potporni zid na tom Koridoru, u Grdeličkoj klisuri, srušio se čak tri puta. Početkom ove godine isplivala je i afera - deonicu Koridora 10, koju gradi grčki "Aktor", obezbeđuje od 1. januara firma "Grey Global Group", koja ima samo jednog zaposlenog i čiji je vlasnik Lazar Kosmajac, sin Dragoslava Kosmajca.
 
Nakon toga, kako je "Blic" pisao, firma "Soko group" Zorana Livaje, funkcionera SNS, slala je fiktivne ugovore izvođačima radova na Koridoru 10 i naplaćivala usluge obezbeđivanja preduzeću "Koridori Srbije", koje zatim nije pružala na terenu.
  • Балкански шпијун

    20.02.2019 14:29
    битно је да нема брда у близини. Шта ће тек бити када се пусти у промет....
  • cycle

    20.02.2019 14:18
    Otklanjanje pukotina? Mislite krpljenje novog auto puta?
  • Pozdrav iz Beča

    20.02.2019 14:07
    Rupa je u glavama glasača
    Nemate rupa na putevima u Srbiji dragi moji Srbi.To Vi izmišljate.Svi političari kažu da nema rupa Vi vidite neke rupe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija